Wpis z mikrobloga

610 złotych za wypisanie recepty na SSRI/SNRI xD
Możemy rozmawiać o stanie polskiej służby zdrowia całymi dniami, ale finalnie największy problem jest tutaj.
Robienie skoku na kasę na ludzi, którzy mają poważne problemy życiowe, psychiczne, i są gotowi zapłacić każde pieniądze, żeby wrócić do zdrowia.
#psychiatria #psychologia #depresja #lekarz100k #konowalposting
Lolenson1888 - 610 złotych za wypisanie recepty na SSRI/SNRI xD
Możemy rozmawiać o st...

źródło: 231BD11E-0C2E-4404-B8B3-69A0AF14C246

Pobierz
  • 206
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lolenson1888: Ech prawie zapomniałem, że jestem w clearnecie i tutaj trzeba grzecznie :D.

No ale ogólnie korzystanie z lekarzy prywatnie to głupota, trzeba znaleźć sobie ogarniętego lekarza na NFZ, ja mam taką lekarkę POZ, bardzo ogarnięta, zawsze chce pomóc, sama mówi, że na prywatnych lekarzy szkoda kasy, żeby iść na NFZ wszędzie gdzie się da, w ostateczności jak potrzebuję wizyty u specjalisty na już, to raz iść prywatnie, ale później
  • Odpowiedz
wyobraź sobie cenę w sytuacji, gdy, świadczenia medyczne nie byłyby zwolnione z VAT (dolicz 23%). 750 zł za receptę XDDDD

@VaizardOmbre: tyle samo byś płacił przy 23% VAT, bo o cenie na rynku medycznym decydują nie mechanizmy rynkowe (czyli realne koszty, których psychiatra prawie nie ma), tylko próg bólu pacjenta, a przynajmniej część kasy szła by do budżetu, a nie do kieszeni konowała
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: pamiętam jak dostawałem ssri na ocd. Raz byłem u rodzinnego z wizytą w innej sprawie i przy okazji spytałem czy może mi recepte wystawić, on że spoko. To się psychiatra tak k---a skrzywiła jak się dowiedziała, że recepte na kontynuacje wystawił mi rodzinny

Ogólnie to jest tak, że przy ocd przez jakieś 4-6msc wchodzisz na pewną wysoką dawkę ssri. Dawkę zwiększa się powoli, tak co miesiąc. Bo to trzeba uważać,
  • Odpowiedz
Najlepsze jest to, ze oni dzialaja jak z gory zaprogramowany prosty deterministyczny automat. Na kazda dolegliwosc typu lęk, depresja - SSRI na pierwszy rzut i c--j, bo takie są odgórne ZALECENIA. Ale żaden nie spojrzy holistycznie i np nie wezmie pod uwage tego, ze pacjent mowil w wywiadzie, ze u niego problem nie lezy w serotoninie tylko w ukladzie GABA-ergicznym(u innego psychiatry o tym wspominalem), co z reszta mam odziedziczone. Bede szedl
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: dlatego głównym problemem który broni połowę wykopu jest to że istnieje przymus recept powinieneś móc iść do apteki kupić jaki chcesz lek recepta To jest tylko kwestia nazwy tak naprawdę to jest pozwolenie od lekarza na kupienie leku i wcale układance on przez to jest potrzebne i dlatego Możecie inkasować 600 zł. Myślisz jakbyś poszedł do apteki powiedział co ci jest to aptekarz nie umiałby zaproponować jeszcze by ci
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: nie wiem czy na antydepresanty to tak działa, ale jak leczysz się przewlekle na coś to być może twój rodzinny może Ci wystawić receptę, tzn. jak miałeś jakiś czas temu recepte to chyba mogą Ci to samo wystawić.(nie wiem czy są ograniczenia). Ja po prostu jakiś czas temu dzwoniłem, że miałem recepte XYZ i czy mogą mi przepisać kolejne opakowanie.
  • Odpowiedz
@Lolenson1888:
Ktoś Cię zrobiłe ch i to ostro. W Krakowie za 200 kumpel miał full wypas, chyba z godzinę siedział, tel prywatny gdyby coś się działo
BTW SSRI można zastąpić stabilizatorem nastroju, jest ich kilka, znacznie lepsze dla zdrowia
Za 600 masz lekarza i wycieczkę , po co paść kastę warszawska?
  • Odpowiedz
@Lolenson1888 najlepiej za darmo by Pan chciał. A wie Pan ile trzeba studiować, ile wysiłku włożyć w to wszystko?
A tak całkiem serio to co jeśli pacjent w trakcie terapii, pobije lekarza? Przecież przychodzisz po to aby Ci pomógł a na koniec dostajesz paragon i wydajesz ⅓ renty
Sk...stwo..
  • Odpowiedz
  • 0
@100piwdlapiotsza: do lekarza dla wariatów 20-40 dni. Jak nie możesz tyle czekać bo się zabijesz to jak to powiedz wezmą od razu, nawet w asyście policji zawiozą na zamknięty.
Próbuj dalej
  • Odpowiedz