- Sytuacja od wczoraj nieco się uspokoiła. Na razie nie doszło do kolejnych ataków. Niektóre źródła amerykańskie podają, że pomimo kryzysu i wzajemnego ostrzału, negocjacje cały czas trwają a kanały dyplomatyczne pozostają otwarte.
- Izraelski wywiad miał ostrzec amerykańską administrację przed irańskimi planami przeprowadzenia zamachu na Donalda Trumpa w czasie szczytu NATO w Ankarze. Sam Trump powiedział dziennikarzom: "Chcieli załatwić przywódcę Stanów Zjednoczonych - mnie Jestem na jakiejś liście. Dziś rano zobaczyłem, że jestem na każdej z ich list".
- Donald Trump napisał na Truth Social, że Iran poprosił USA o kontynuowanie rozmów. Stany Zjednoczone zgodziły się, ale jednocześnie zastrzegły, że zawieszenie broni dobiegło końca.
- Wczorajsze alarmy przeciwlotnicze w Jordanii były spowodowane irańskimi atakami. Iran ostrzelał bazę lotniczą w mieście Azraq, która jest wykorzystywana przez amerykańskie siły.
- Amerykanie z kolei w ostatnim ataku ostrzelali tory kolejowe między Gorganem a Meszhedem - tak daleko na północ nie atakowali nawet w marcu i kwietniu.
- Ciało Alego Chameneiego zostało pochowane w Meszhedzie. Przez cały czas trwania ceremonii pogrzebowych Modżtaba Chamenei nie pojawił się publicznie, ani nawet nie wydał żadnego oświadczenia.
---
Regularnie zbieram i przekazuję wiadomości z krajów Afryki, Bliskiego Wschodu i Azji. Jeśli interesuje Cię tag #orientalista, zapraszam również na Facebooka oraz PeakD. Możesz również wesprzeć moją pracę na Suppi.
@CCH5OH: W zasadzie to oni faktycznie sami chyba nie do końca wiedzą. Moim zdaniem celem ogólnym jest/było spacyfikowanie Iranu jako takiego. Początkowo miało być obalenie reżimu, potem zniszczenie irańskiego potencjału militarnego i pocisków balistycznych, potem programu atomowego (w sprawie którego Iran szedł na duże ustępstwa już w lutym, przed wojną), a teraz koniec końców chyba będą zadowoleni jeśli otworzą Cieśninę Ormuz która przed wojną była otwarta. Moim zdaniem, jakiekolwiek te
@Orientalista: cieśnina była otwarta przed. W sumie racja że chodzi po prostu o zniszczenie potencjału. Dominować ma izrael i tyle, bo jeśli będą inni, to nie wiadomo będzie czy będą realizować taką politykę jaką trzeba. Ciekawi mnie co będzie z Turcją. Czy usa pozwoli im urosnac? Zdobyć te samoloty?
@CCH5OH: Też mnie to ciekawi z Turcją. Podejrzewam, że Stany są do ugrania w tej kwestii, tylko Izrael będzie robił wszystko, żeby to storpedować. Trump robi to, co powie mu ten kto ładniej pomizia jego ego i powie mu, że jest najwspanialszym prezydentem w historii. Do Erdogana ma wyraźną słabość, a w ostatnim czasie trochę traci cierpliwość do Izraela, więc może to dla Turcji dobry moment.
- Sytuacja od wczoraj nieco się uspokoiła. Na razie nie doszło do kolejnych ataków. Niektóre źródła amerykańskie podają, że pomimo kryzysu i wzajemnego ostrzału, negocjacje cały czas trwają a kanały dyplomatyczne pozostają otwarte.
- Izraelski wywiad miał ostrzec amerykańską administrację przed irańskimi planami przeprowadzenia zamachu na Donalda Trumpa w czasie szczytu NATO w Ankarze. Sam Trump powiedział dziennikarzom: "Chcieli załatwić przywódcę Stanów Zjednoczonych - mnie Jestem na jakiejś liście. Dziś rano zobaczyłem, że jestem na każdej z ich list".
- Donald Trump napisał na Truth Social, że Iran poprosił USA o kontynuowanie rozmów. Stany Zjednoczone zgodziły się, ale jednocześnie zastrzegły, że zawieszenie broni dobiegło końca.
- Wczorajsze alarmy przeciwlotnicze w Jordanii były spowodowane irańskimi atakami. Iran ostrzelał bazę lotniczą w mieście Azraq, która jest wykorzystywana przez amerykańskie siły.
- Amerykanie z kolei w ostatnim ataku ostrzelali tory kolejowe między Gorganem a Meszhedem - tak daleko na północ nie atakowali nawet w marcu i kwietniu.
- Ciało Alego Chameneiego zostało pochowane w Meszhedzie. Przez cały czas trwania ceremonii pogrzebowych Modżtaba Chamenei nie pojawił się publicznie, ani nawet nie wydał żadnego oświadczenia.
---
Regularnie zbieram i przekazuję wiadomości z krajów Afryki, Bliskiego Wschodu i Azji. Jeśli interesuje Cię tag #orientalista, zapraszam również na Facebooka oraz PeakD. Możesz również wesprzeć moją pracę na Suppi.
#orientalista #wiadomosci #bliskiwschod #iran #usa #izrael #jordania #trump #wojna #dyplomacja #polityka
zrobić łaskę izraelowi
W sumie racja że chodzi po prostu o zniszczenie potencjału. Dominować ma izrael i tyle, bo jeśli będą inni, to nie wiadomo będzie czy będą realizować taką politykę jaką trzeba.
Ciekawi mnie co będzie z Turcją. Czy usa pozwoli im urosnac? Zdobyć te samoloty?