Wpis z mikrobloga

ostatni update najlepszego portfela publicznego na świecie, czyli #przegranko100k był w styczniu, więc czas odświezyć:

startowa kwota: 100k

aktualny stan: 436,3k (+336,3k w nieco ponad 5 lat)

aktualny stan po odpisach (czytaj niżej): około ~425k

wynik na poprzednim podsumowaniu: 350,9k (styczeń 2026)

Uwaga ważne: na zrzucie portfela czarnymi kropkami zaznaczyłem kolejne papiery do wywalenia ze śledzenia, ponieważ zostały pozawieszane i raczej nic z nich nie będzie. Wszystkie te akcje posiadam nadal, podobnie jak odpisywane wcześniej akcje AQT Water i Rafako, ale nie będę ich pokazywał więcej w zestawieniu, bo nie są notowane, nie da się ich sprzedać na rynku. Jak kiedyś z jakiegoś magicznego powodu wrócą, przywrócę je również w portfelu. A obecnie uznajemy, że zrealizowałem 100% straty na tych papierach. Transakcje od stycznia to: dywidendy XTB, Pepco, Ten Square, Text, sprzedaż LES, SEV, HRS, PXM, CTX, BAC, CPS, VIN, YAN, DAT. Zakupów nie było.

"Przegranko100k" to mój publiczny portfel (i chyba jedyny taki portfel na wykopie) gdzie WSZYSTKIE transakcje zakupu od samego początku są potwierdzane screenem z konta maklerskiego na tagu tego samego lub najpóźniej kolejnego dnia. Transakcje sprzedaży są tylko wypisywane w formie tekstowej, na ogół w momencie realizacji lub następnego dnia jeśli było to zlecenie oczekujące, a nie sprzedaż z palca - jest więc pełna dokumentacja wyjść i wejść ze wszystkich pozycji. Zabawa kończy się jak portfel przebije 1 mln zł lub spadnie poniżej 10k zł. Aktualnie w związku z posiadanym kredytem hipotecznym jestem w fazie lekkiej redukcji pozycji, ale to co żre to ręce pod dupą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wszelkie komentarze, uwagi i dyskusja mile widziana. zapraszam też do obserwacji tagu.

(w spoilerze disclaimer)

#gielda
affairz - ostatni update najlepszego portfela publicznego na świecie, czyli #przegran...

źródło: 10-07-2026

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@affairz: jak to wrzucasz to przymina mi się pandemia
a druga mysl: nakupić 60 śmieciuchów i liczyć, że 2-3 wyciagną resztę a tak wlasciwie jeden, ale szczur :)
  • Odpowiedz
  • 7
@affairz: od razu odpowiem na najczęściej pojawiające się pytania:

masz za dużo pozycji, nie idzie tego śledzić ani nad tym zapanować

tak

cały wynik zrobiło Ci XTB, gdyby nie XTB
  • Odpowiedz
  • 5
a druga mysl: nakupić 60 śmieciuchów i liczyć, że 2-3 wyciagną resztę a tak wlasciwie jeden, ale szczur :)

@widmo82: szczur i digital network i może troszkę sevenet. ale największy zysk na portfelu zrobiło sferanet którego już dawno nie ma
  • Odpowiedz
  • 19
@simon999: szczerze? jak w to wchodziłem to to nie był digital network tylko "4 fun tv", a wszedłem bo Albert Longterm Rokicki nagonił na zagranie opisane tak, że kupujesz po 5 zł i próg wyjścia masz na 13 zł ( ͡° ͜ʖ ͡°) i niestety sporo wysypałem na bardzo niskich poziomach typu 13-30 zł, a potem już tak zaczęło z---------ć że stwierdziłem, że więcej nie wysypuję
  • Odpowiedz
  • 1
@Siech: nigdy na żadnym papierze więcej nie wykręciłem, a miałem nawet trochę Palantira po 7 USD sprzedane za 200 USD, DIG i tak lepszy xD

@affairz: po jaja w Borute, klasyka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@gringo_z_Lukowa: początki tego portfela były mocno bekowe i pomysł był taki że na śmieciuchach polskich będę zarabiał, szybko zjechałem sporo poniżej startowych 100k i zmądrzałem ( ͡
  • Odpowiedz
@widmo82: 60 to może nie ale tak z 10 (po dobrym riserczu) asymetrycznych betów czemu nie, taka strategia nazywa się coffee can investing.

Monish Pabrai też mówił że to normalna sprawa że z 10 spolek w twoim portfelu w pewnym momencie jedna zaczyna być 90% twojego portfolio, to nie bug, to ficzer
  • Odpowiedz
  • 4
@affairz: to pokazuje jak można zarabiać przy mizernej skuteczności- wystarczy trzymać ręce pod dupą

i mieć więcej szczęścia niż rozumu

@rps861: uwielbiam takie komentarze ( ͡° ͜ʖ ͡°) widzisz otwarte pozycje bo przez gwóźdź wbity w mózg nie zamykam tych na stracie, a nie widzisz, że w zasadzie wszystko co było zamykane było zamykane w zysku, niektóre w idealnym timingu np. CCC/Modivo kupowane po 38 (absolutny dołek)
affairz - >@affairz: to pokazuje jak można zarabiać przy mizernej skuteczności- wysta...

źródło: zamkniete

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@affairz: wrzuciłbyś wszystko w któregokolwiek polskiego dewelopera i wynik byłby taki sam albo lepszy

@Adicts: zrobiłem tu x 4.3
WG-NRCHOM (indeks deweloperski) zrobił w tym samym okresie x 2.3

napisz którego dewelopera masz namyśli to sprawdzę ile by było
  • Odpowiedz