Wpis z mikrobloga

Mój niespełna 4-letni syn ma w przedszkolu kolegę z Ukrainy. To znaczy on sobie nie do końca zdaje sprawę z tego, że kolega pochodzi z innego kraju, nie zwraca też uwagi na to, że w sumie to trochę śmiesznie mówi po polsku (z rodzicami słyszałem, jak mówił po ukraińsku i czasami miesza). Chyba nawet koncepcja kraju jest dla niego abstrakcyjna. W każdym razie kolegi przez dłuższy czas nie było w przedszkolu i syn co jakiś czas mówił mi, że znowu go nie było. A nie należy jakoś do mega socjalizujących się dzieci, więc odnotowałem w pamięci, że taki kolega istnieje ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Dzisiaj kolega Ukrainiec przyszedł razem z rodzicami, kiedy mój syn kończył się już przebierać w szatni. Zamiast jak zwykle pójść od razu do sali, stanął przy nim i widziałem, że czeka, aż się przebierze. Potem wyciągnął rękę i razem za rączkę poszli do sali. Pierwszy raz to on zainicjował taki kontakt. Wcześniej zwykle odtrącał propozycje koleżanek i kolegów, którzy chcieli gdzieś iść z nim za rękę (tak, wiem, co napiszecie, Wykopki XDD).

W każdym razie to uświadamia coś, co powinno być dla nas dorosłych oczywiste:

JEŚLI OCENIASZ KOGOŚ PRZEZ PRYZMAT NARODOWOŚCI, JESTEŚ DEBILEM

Jak widać, niespełna 4-letnie dziecko jest mądrzejsze od dorosłych brauniarzy i innych konfiarzy.

A mnie osobiście bardzo podoba się to, że normalni ludzie przyjeżdżają tu, zakładają rodziny i razem z nami budują nasz wspólny kraj. Tak ma być.

#ukraina #rosja #bekazprawakow #tatacontent #rodzicielstwo
  • 148
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daeun: oczywiście nauczyłeś też dzieci, że niemcy nas mordowali, szewdIZ grabili, ruskie rusyfikowali itd.
Mieć takiego ojca ksenofoba to wolałbym być w domu dziecka.
Jakie to k---a smutne, że w Polsce tylko skupiamy się na histori jak to k---a było źle, jak nas j----i i podtrzymujemy te traumy pokoleniowe.
Największą obelgą wg prawaka to nazwać kogoś uśmiechniętym w tym smutnym jak p---a kraju.
  • Odpowiedz
Powinniśmy dążyć do stworzenia jak najlepszych warunków dla migrantów z bliskich nam kulturowo krajów,

Myślę, że ktoś mądry w rządzie powinien zaproponować sensowny program i przekalkulować wydatki i zyski.

@camelinthejungle: a co jak zyski przewyższą straty w przyszłości właśnie z powodu umowy emertytalnej?

To natomiast nie oznacza, że ktokolwiek ma prawo na własną rękę represjonować kogokolwiek, w tym żyjącego w Polsce Rosjanina.

I głoszenie tego typu poglądów na tagu rosja nie wydaje
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: no to się zobaczy za jakiś czas czy ten ukrainiec będzie normalny bo podejrzewam że w przyszłości będzie srał na polaków.

@Aleale2: na pewno debile wyzywający go na ulicy, za to że jego rodzina jest z innego kraju nie będą mieli na to wpływu. On po prostu jeszcze nie wie, że powinien być wdzięczny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
no to się zobaczy za jakiś czas czy ten ukrainiec będzie normalny bo podejrzewam że w przyszłości będzie srał na polaków.

@Aleale2: poki co to polacy sami sraja na siebie xD pieknie te dwa debile sie zesrali nagabujac niewinna kobiete
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: sam piszesz, że dla syna koncepcja państwa jest abstrakcyjna, co w sumie zrozumiałe w tym wieku. To dlaczego uważasz że ma pełny osąd i rozeznanie w sytuacji? Może ma po prostu poglądy i zachowanie 4-latka nie wiedzącego czym jest państwo, narodowość, nie mówiąc o koncepcji łapówkarstwa, cwaniactwa itp
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: nie zgodzę się mimo, że generalizowanie w wielu przypadkach może być krzywdzące to nie zmienia faktu, że statycznie powtarzają się schematy. Ja nawet w pracy omijam z góry niektóre narodowości, bo po prostu nie opłacała się szargać nerwów.
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: Znów jakieś odwracanie uwagi od tego że rząd Ukraiński popiera Ludobójstwo na Polakach i jest za Nazizmem XD Tu OP wyjeżdża z 4 latkiem i ckliwą hisyoryjką. Wiesz Hitler też lubił małe dzieci to znaczy że dobry chłopak?
  • Odpowiedz
Jak widać, niespełna 4-letnie dziecko jest mądrzejsze od dorosłych brauniarzy i innych konfiarzy.

kurna, ale nie przesadzaj z takimi określeniami, bo robisz z siebie jakiegoś niedorozwiniętego.

Wiadomo że rasizm jest dla idiotów, ale nie, 4 letnie dziecko nie jest mądrzejsze od dorosłych.

@
  • Odpowiedz