Wpis z mikrobloga

Mój niespełna 4-letni syn ma w przedszkolu kolegę z Ukrainy. To znaczy on sobie nie do końca zdaje sprawę z tego, że kolega pochodzi z innego kraju, nie zwraca też uwagi na to, że w sumie to trochę śmiesznie mówi po polsku (z rodzicami słyszałem, jak mówił po ukraińsku i czasami miesza). Chyba nawet koncepcja kraju jest dla niego abstrakcyjna. W każdym razie kolegi przez dłuższy czas nie było w przedszkolu i syn co jakiś czas mówił mi, że znowu go nie było. A nie należy jakoś do mega socjalizujących się dzieci, więc odnotowałem w pamięci, że taki kolega istnieje ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Dzisiaj kolega Ukrainiec przyszedł razem z rodzicami, kiedy mój syn kończył się już przebierać w szatni. Zamiast jak zwykle pójść od razu do sali, stanął przy nim i widziałem, że czeka, aż się przebierze. Potem wyciągnął rękę i razem za rączkę poszli do sali. Pierwszy raz to on zainicjował taki kontakt. Wcześniej zwykle odtrącał propozycje koleżanek i kolegów, którzy chcieli gdzieś iść z nim za rękę (tak, wiem, co napiszecie, Wykopki XDD).

W każdym razie to uświadamia coś, co powinno być dla nas dorosłych oczywiste:

JEŚLI OCENIASZ KOGOŚ PRZEZ PRYZMAT NARODOWOŚCI, JESTEŚ DEBILEM

Jak widać, niespełna 4-letnie dziecko jest mądrzejsze od dorosłych brauniarzy i innych konfiarzy.

A mnie osobiście bardzo podoba się to, że normalni ludzie przyjeżdżają tu, zakładają rodziny i razem z nami budują nasz wspólny kraj. Tak ma być.

#ukraina #rosja #bekazprawakow #tatacontent #rodzicielstwo
  • 148
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak widać, niespełna 4-letnie dziecko jest mądrzejsze od dorosłych brauniarzy i innych konfiarzy.

@camelinthejungle: Ile masz lat, że wiedzę na temat działania świata czerpiesz ze skali mikro na próbce badawczej z zachowań 4-letnich dzieci?

Co dalej, tabliczkę mnożenia też podpatrzysz w podręczniku dziecka?
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: ależ mało kto oceni przez pryzmat narodowości. Chodzi o poglądy, jakby Ci przyszli rodzice z naszywkami ss galizien, bandery to już by było inaczej. Przynajmniej ja jako ojciec, nie udawałbym, że jest ok.
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: ja wrecz przeciwnie. ucze moje dzieci kto dobry a kto zły. Pokazuje im filmiki Mateckiego na tiktoku i tłumacze zagadnienia zwiazane z nielegalna imigracją. Moje dzieci znają juz najwazniejsze fakty z nowożytnej historii Polski. Wiedzą już jaką krzywde zrobili nam ukraincy. Takie wychowanie dzieci sprawi że w przyszlosci bedą mogły bezpiecznie poruszać sie kazdej sferze życia oraz wyrosna na mądrych, dumnych i tożsamych patriotów.
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: Ile masz lat, że wiedzę na temat działania świata czerpiesz ze skali mikro na próbce badawczej z zachowań 4-letnich dzieci?

@CopyM: bo relacje międzyludzkie to jest właśnie skala mikro. I każdy przyzwoity człowiek powinien tak do nich podchodzić, a nie przekładać skali makro na to, jak będzie się odnosił do innej osoby, która ma zerowy wpływ na skalę makro.

To, że uważam, że powinniśmy szanować Ukraińców żyjących
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: tak jest xD wszyscy powinniśmy wziąć przykład z 4 latka i wziąć się za rączki hare Kryszna piekła nie ma. Wszyscy ludzie to bracia i świat to globalna wioska xD
To chyba jakieś późne bąbelkowe zapalenie mózgu ci jaźń przyćmiewa koleżko. Ogarnij się
  • Odpowiedz
no to się zobaczy za jakiś czas czy ten ukrainiec będzie normalny bo podejrzewam że w przyszłości będzie srał na polaków.

@Aleale2: swoje na wyspach przemieszkałem 14-16 lat temu. Wielu (nie większość i nie wszyscy) Polaków srało na innych Polaków i na wyspiarzy. Tylko to nie były raczej rodziny z dziećmi, a śmierdzący piwem, szlugami, potem i czasem moczem budowlańcy, albo ułomy co robiły byle co, ale uważali się lepsi,
  • Odpowiedz
bo podejrzewam że w przyszłości będzie srał na polaków.
@Aleale2: Na Ciebie srał będzie na pewno, bo widać, że masz znaczne braki umysłowe. Ale nie martw się, są proste zawody, w których dasz Sobie rade.
  • Odpowiedz
@cyberchosnek: uważam ze większość ukrów wychowanych tutaj, stąd s-------i i będą srać jakiś tam procent będzie nas szanować i tyle.No masz rację na świecie są takie p----y że głowa mała.
  • Odpowiedz