Wpis z mikrobloga

#gielda #portfelgrubasa Dzienne wahania portfela - po lewej z wczoraj, po prawej z dzisiaj. I tak codziennie roczna pensja seniora/mida IT leci w jedną albo w drugą.

Nie przejmuję się tym za bardzo (chociaż fajnie jak czasem wybija ATH - tutaj jeszcze spory rozbieg jest do powrotu u mnie), bo horyzont to 20+ lat, ale fajnie tak wreszcie regularnie widzieć, jak to się zmienia (jeszcze raz dzięki @ossprime za inspirację).
Codon - #gielda #portfelgrubasa Dzienne wahania portfela - po lewej z wczoraj, po pra...

źródło: portfolio

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Codon: Typowy efekt Scully. Liczy się zmiana procentowa, przy sporym portfelu dzienne wahania w kwotach nominalnych potrafią być wręcz nierealne z perspektywy zwykłego zjadacza chleba. Ale IMO warto to pokazywać innym na początku drogi do tycia, żeby wiedzieli, jak ich przyszłość może wyglądać
  • Odpowiedz
@ossprime: przecież w pewnym momencie musisz patrzeć na to jak na cyfry w .xls

analizuj "o boze poleciało w dol 400k pln" to można się wykończyć...
  • Odpowiedz
  • 0
@Antekex: napisałem dla siebie z Claude, wziął mojego XLSX i na tej podstawie zbudowaliśmy portfolio tracker + import z XLSX + refresh cen z Yahoo Finance + sporo innych rzeczy dookoła
  • Odpowiedz
  • 1
@msr99: ja dostaję dolary od 4,5 roku - nigdy nie zamieniam ich na złotówki. Można powiedzieć, że przynajmniej część w USD to dla mnie takie cyferki jak w grze, żetony, bo i tak nigdy nie przeszły w nic, co miało dla mnie realną wartość
  • Odpowiedz