Aktywne Wpisy

vlad_impaler +2
Jakiego języka obcego teraz warto się uczyć, żeby łatwo było znaleźć pracę?
#jezykiobce #naukajezykow #pytanie
#jezykiobce #naukajezykow #pytanie

podobno jestem tu gwiazdą
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Nie mam na to żadnych dowodów poza tym, że ktoś musiał stworzyć świat oraz to że jeśli nie przyjmiecie mojej dobrej nowiny, po śmierci traficie do krainy wiecznej kolonoskopii.
A przede wszystkim nie macie dowodu, że Odyn ani wieczne polowanie po śmierci nie istnieją, więc jutro wyślę numer do blika i oczekuję od każdego po 20 zł.
#chrzescijanstwo #katolicyzm #kosciol #religia #biblia #ateizm #bekazkatoli
A potem jeszcze zmieniasz temat z "czy chrześcijaństwo jest prawdziwe?" na "czy religia powinna wpływać na prawo". To są dwa różne pytania. Można być zwolennikiem świeckiego państwa i jednocześnie rozumieć, że
Są natomiast obiektywne argumenty filozoficzne i racjonalne przesłanki:
1) Wszystko, co istnieje przygodnie, domaga się wyjaśnienia. Wszechświat nie musiał istnieć, więc pytanie "dlaczego istnieje raczej coś niż nic?" nie znika tylko
To że wszechświat nie musiał istnieć nie oznacza, że stworzył go bóg. Dyskusje idące w kierunku początku wszechświata pokazują tylko, że nie wiemy jak on powstał, a nie że został stworzony przez boga.
Ja bym jeszcze dodał jeden ciekawy argument za istnieniem jakiegoś absolutu wyższego niż natura.
Mianowicie ludzie (i przynajmiej ze znanych nam form życia tylko ludzie) mogą świadomie podejmować decyzje całkowicie sprzeczne z logiką ewolucji w tym doboru naturalnego i logiki
Nie ma takich przykładów, a a jeśli są to je wskaż. Ja nie mówię o obronie terytorium stada, nie mówię o obronie gniazda, nie mówię o pozbywaniu się chorych osobników ani o taktykach reprodukcyjnych kończących się śmiercią rodzica bądź
W kontekście powyższej dyskusji nie ma. Ona dotyczyła jakiegoś potencjalnego absolutu ponad naturą, a od tego to jeszcze bardzo daleka droga do jakiekolwiek