Aktywne Wpisy

annlupin +41
plus za plusa nom
#heheszki #niebieskiepaski
Powiedz jak jesteś stary nie mówiąc że jesteś stary, ja zacznę:
-w mojej pierwszej legalnej pracy nauczyłem się klepać kosę.
-do chlewika wieczorami chodziłem z lampą naftową.
-używałem specjalnego mieszadła do benzyny z olejem zanim wlewałem paliwo do zbiornika samochodu.
Powiedz jak jesteś stary nie mówiąc że jesteś stary, ja zacznę:
-w mojej pierwszej legalnej pracy nauczyłem się klepać kosę.
-do chlewika wieczorami chodziłem z lampą naftową.
-używałem specjalnego mieszadła do benzyny z olejem zanim wlewałem paliwo do zbiornika samochodu.

Czemu w ogóle słuzy wibor tak na prawdę i co by się stało jakby się go pozbyć? czy traciły by na tym banki, państwo czy to jest mechanizm do sterowania inflacją czyli przerzucania kosztu na klientów bo koniec końców bank dolicza stopy procentowe do oprocentowania kredytu.
Jest tutaj ktoś kto potrafi to wyjaśnić jak dla dziecka ?
#mieszkaniedeweloperskie
Do OPa: tak, tam nie ma czegos takiego jak WIBOR.
U nich zarówno wskaźnik referencyjny jest niższy jak marże. Całość ci się przeciez składa na oprocentowanie. (biore za przykład niemcy, bo tam masz relatywnie niskie oprocentowanie). Podobnie Szwajcaria i SARON
Wibor jest zależny od stóp procentowych (tak jak Euribor od stópek EBC czy SARON od stópek SNB) i to poziom stóp wpływa na oprocentowania.
WIBOR czy WIRON (który zdaje się że nje wejdzie) są zależne
W Polsce oprocentowanie kredytów nie wynosi 7%, a na zachodzie nie wynosi 1%. Przesadzasz.
W sensie ekonomicznym "musi", bo nie chce tracić.
Wyobraź sobie, że pożyczyłeś mi 1000 zł na 1% rocznie 1 stycznia 2022 r., a oddaję (całą kwotę razem z odsetkami) po dwóch latach. 1 stycznia 2024 r. oddaję Ci w efekcie 1020 zł. Czy zarobiłeś? Nie, jesteś w plecy i to grubo, bo inflacja w 2022 r. to 14% z hakiem, a w 2023%
Poza tym inflacja podawana przez GUS, ta, o której najczęściej rozmawiamy, to inflacja konsumencka. Nie wszystkie towary drożeją/tanieją