Aktywne Wpisy

Kenteris +14
Postanowiłem popełnić mema łącząc moje dwa ulubione tagi - #mirkokoksy i #perfumy Oczywiście poza mydłem i antyperspirantem (miejmy to już odhaczone) - jakie zapachy się najlepiej według was nadają na #silownia ? Moim faworytem jest Banana Republic. Komplementy od łysych karków lecą jak szalone.
źródło: zzz
Pobierz
EnderWiggin +20
Pani Ewa Zajączkowska trzyma poziom. Oby więcej takich polityków.
źródło: Przechwytywanie
Pobierz

Donald Trump całą noc wrzucał na Truth Social filmiki i zdjęcia eksplozji w Iranie. Oprócz tego wczoraj, na szczycie NATO w Ankarze powiedział, że "111 rakiet zostało wystrzelonych w kierunku amerykańskiego lotniskowca" przez... Islamską Republikę Japonii.
- W nocy Stany Zjednoczone przeprowadziły duże naloty na Iran. Zaatakowano głównie południe kraju i cele rozmieszczone wzdłuż Zatoki Perskiej, choć ataki były zgłoszone też m.in. w okolicach miasta Gorgan w północnym Iranie. Irańskie ministerstwo zdrowia podało, że zginęło 14 osób. Amerykańskie dowództwo poinformowało, że operacja miała na celu dalsze niszczenie irańskich zdolności do zagrażania żegludze w Cieśninie Ormuz.
- Trump powiedział też, że na każde irańskie uderzenie Amerykanie odpowiedzą "20 razy bardziej". Stwierdził dodatkowo, że Irańczycy dzwonili do niego i "bardzo, bardzo chcą zawrzeć umowę", ale on sam wątpi już, czy można im zaufać i zawierać z nimi jakiekolwiek umowy.
- W momencie kiedy piszę te słowa, ataki odwetowe Iranu nadal trwają. Ostrzeliwany jest Bahrajn i Kuwejt; w Kuwejcie jedna osoba została ranna, nie ma informacji o ofiarach śmiertelnych.
- Oprócz tego w Jordanii niedawno rozległy się alarmy przeciwlotniczy, ale nie wiadomo na razie, co jest powodem.
- Prezydent Iranu powiedział, że nie zamierza odpowiadać na wyzwiska Trumpa ani "nie będziemy uczyć się polityki od człowieka, którego ręce są ubrudzone krwią dzieci, i który nie potrafi się wypowiedzieć ani wyrazić swoich myśli bez obrażania innych".
- Mohammad Bagher Qalibaf napisał na X, że Amerykanie muszą się nauczyć, że ich groźby i zastraszanie nie pozostaną bez konsekwencji, a Iran odpowie na każdy ich atak. Stwierdził też, że Cieśnina Ormuz zostanie ponownie w pełni otwarta wyłącznie na irańskich warunkach.
- Mimo pogorszenia sytuacji, ceremonie pogrzebowe Alego Chameneiego są kontynuowane. Dziś, ostatniego dnia, ciało zostało przewiezione do Meszhedu, gdzie zostanie ostatecznie pochowane.
---
Regularnie zbieram i przekazuję wiadomości z krajów Afryki, Bliskiego Wschodu i Azji. Jeśli interesuje Cię tag #orientalista, zapraszam również na Facebooka oraz PeakD. Możesz również wesprzeć moją pracę na Suppi.
#orientalista #wiadomosci #bliskiwschod #iran #usa #trump #wojna #ciesninaormuz #dyplomacja