Aktywne Wpisy

PokemonowyRambo +287
Młoda się zapytała, dlaczego chmury podczas zachodu słońca są czerwone. Zrobiliśmy eksperyment.
Wziąłem słoik, nalałem wody, włączyłem latarkę i postawiłem coś białego, a następnie zacząłem kropić mlekiem i mieszając obserwowaliśmy jak zmienia się światło przechodzące na kartce postawionej za słoikiem. Faktycznie osiągnęliśmy pomarańczowe światło przechodzące.
Potem wyjaśniłem, że w powietrzu jest kurz, który zmienia światło podobnie jak mleko dolane do wody.
Jeszcze
Wziąłem słoik, nalałem wody, włączyłem latarkę i postawiłem coś białego, a następnie zacząłem kropić mlekiem i mieszając obserwowaliśmy jak zmienia się światło przechodzące na kartce postawionej za słoikiem. Faktycznie osiągnęliśmy pomarańczowe światło przechodzące.
Potem wyjaśniłem, że w powietrzu jest kurz, który zmienia światło podobnie jak mleko dolane do wody.
Jeszcze

Guminator +96
źródło: animation (29)
Pobierz

Jaka płyta do kuchni pod przewód 3x2,5 indukcyjna czy ceramiczna? Która ma mniejszy pobór mocy?
@Reynald: ceramiczna to zwykła grzałka. duże straty ciepła na przekazywaniu tego ciepła z grzałki na ceramikę, a z ceramiki na garnek.
Indukcyjna lepiej grzeje garnek, bo wydziela moc bezposrednio w metalu garnka.
Ale zasadniczo pobór mocy mają obie taki sam (maks co się da - kilka kW na fazę) - kwestia tylko tego, jak długo będzie ta moc pobierana (jak szybko będzie ci grzało/gotowało).
Poza tym to jest zupełnie inny komfort gotowania niż na ceramicznej. Na indukcyjnej masz błyskawiczną reakcję na zmniejszenie/zwiększenie grzania. W ceramicznej musisz czekać minuty, np. wyłączasz pole grzewcze, a w garnku nadal się gotuje.
Można to podłączać na jedną fazę, ale wtedy moc jest ograniczona.
Generalnie nie pchałbym się w kuchenkę na prąd w słabej instalacji, bo jedno pole ma max 2200-2400W, a na Boosterze prawie x2, więc niespecjalnie sobie na tym pogotujesz na 230V.
co do samej indukcji, ja mam i polecam electroluxa (mam civ634 i jakąś z sense boil, w użytkowaniu identyczne),
@hpiotrekh: chyba nie istnieje domowa indukcja która by miała boostera większego niż 3.6kW, zwykle to więcej iż 3kW nie mają a dlaczego, bo 4 połowa kuchenka to tak na prawdę 2 kuchenki 2 polowe 230V ze wspólnym sterowaniem, jedna strona nie może łącznie przekroczyć 3.6kW.
@Reynald masz wybór albo wersja na 230V, one mają limit 4, 4.5kW. Albo wersja 230/400 ale wtedy
@wypokowy_expert: pewnie masz rację, wiedziałem, że booster ma 3 z przodu ale dokładnie ile to nie pamiętałem ( ͡º ͜ʖ͡º)
@hrumque: jeśli jest osobny obwód to do 3,68 kW
Panowie dzięki za odpowiedzi. Musiałem cciagnac nowy kabel 5x2,5 bo idioci pod indukcję poprowadzili 3x1,5, nawet nie 2,5. Będę składał zawiadomienie do prokuratury, nie zartuje
@olokynsims: jeszcze jaki szur się przypałętał XD
kartofle mu indukcja napromienia xD
@Reynald: chodzi mi o to, że jeśli bezpiecznik był 16A lub więcej a przewód 2,5 mm² to niezgodnie ze sztuką tu było robione. Zabezpieczenia muszą chronić całą instalację, również przewody które są w ścianie.