Wpis z mikrobloga

Która ma mniejszy pobór mocy?

@Reynald: ceramiczna to zwykła grzałka. duże straty ciepła na przekazywaniu tego ciepła z grzałki na ceramikę, a z ceramiki na garnek.
Indukcyjna lepiej grzeje garnek, bo wydziela moc bezposrednio w metalu garnka.
Ale zasadniczo pobór mocy mają obie taki sam (maks co się da - kilka kW na fazę) - kwestia tylko tego, jak długo będzie ta moc pobierana (jak szybko będzie ci grzało/gotowało).
  • Odpowiedz
@Reynald: Indukcyjną — w wielu modelach Elektrolux i Bosch/Siemens (inne firmy pewnie też) masz ustawienia w menu maksymalnej mocy pobieranej przez płytę.
Poza tym to jest zupełnie inny komfort gotowania niż na ceramicznej. Na indukcyjnej masz błyskawiczną reakcję na zmniejszenie/zwiększenie grzania. W ceramicznej musisz czekać minuty, np. wyłączasz pole grzewcze, a w garnku nadal się gotuje.
  • Odpowiedz
@Reynald: obie te płyty biorą podobnie, ~7kw przy maksymalnym obciążeniu.
Można to podłączać na jedną fazę, ale wtedy moc jest ograniczona.
Generalnie nie pchałbym się w kuchenkę na prąd w słabej instalacji, bo jedno pole ma max 2200-2400W, a na Boosterze prawie x2, więc niespecjalnie sobie na tym pogotujesz na 230V.

co do samej indukcji, ja mam i polecam electroluxa (mam civ634 i jakąś z sense boil, w użytkowaniu identyczne),
  • Odpowiedz
max 2200-2400W, a na Boosterze prawie x2,

@hpiotrekh: chyba nie istnieje domowa indukcja która by miała boostera większego niż 3.6kW, zwykle to więcej iż 3kW nie mają a dlaczego, bo 4 połowa kuchenka to tak na prawdę 2 kuchenki 2 polowe 230V ze wspólnym sterowaniem, jedna strona nie może łącznie przekroczyć 3.6kW.

@Reynald masz wybór albo wersja na 230V, one mają limit 4, 4.5kW. Albo wersja 230/400 ale wtedy
  • Odpowiedz
chyba nie istnieje domowa indukcja która by miała boostera większego niż 3.6kW, zwykle to więcej iż 3kW nie mają a dlaczego, bo 4 połowa kuchenka to tak na prawdę 2 kuchenki 2 polowe 230V ze wspólnym sterowaniem, jedna strona nie może łącznie przekroczyć 3.6kW.

@wypokowy_expert: pewnie masz rację, wiedziałem, że booster ma 3 z przodu ale dokładnie ile to nie pamiętałem ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
sprawdzę i dam znac bo nie pamiętam. Obecnie podłączył to elektryk z uprawnieniami, zasilanie wzięliśmy z gniazda siłowego. Mówił, że bezpiecznik może zostać jaki jest

@Reynald: chodzi mi o to, że jeśli bezpiecznik był 16A lub więcej a przewód 2,5 mm² to niezgodnie ze sztuką tu było robione. Zabezpieczenia muszą chronić całą instalację, również przewody które są w ścianie.
  • Odpowiedz