Wpis z mikrobloga

#mecz #pilkanozna

Oglądałem właśnie kompilacje najlepszych momentów piłkarskich, goli z lat 2000-2010. Czemu wtedy było dużo więcej swobody, w czasie ważnych meczów masa tricków, dryblingu, sztuczek itd? Teraz wszyscy robią tylko i wyłącznie proste podania, proste strzały, zero sztuczek, widowiskowych zwodów, ciekawych tricków na meczu, taka sama sucha gra, minimalizm. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czemu tak jest?
czz17 - #mecz #pilkanozna

Oglądałem właśnie kompilacje najlepszych momentów piłkarsk...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czz17: Nie da się już. Piłkarze teraz to bestie fizyczne i taktyczne i w ciągu 2 sekund piłkarz ma przy sobie dwóch przeciwników, którzy lecą z pressingiem, żeby odebrać piłkę. Profesjonalizm zabił tak na prawdę frajdę z oglądania futbolu, bo teraz liczy się taktyka, pressing itp. a nie widowiskowa gra.
  • Odpowiedz
@czz17: Chłopie zrobił bys taka komplikacje z lat 2016-2026 i bys sie zachwalał jak tu zajebiscie piłka poszła do przodu, chociazby wczorajsza akcja bramkowa (faul) Egiptu, gol messiego, wrzutka i gol z Argentyny
  • Odpowiedz
@czz17

to jest ciekawe, taki lamine yamal wykombinował sobie że jak wejdzie w pole karne i minie jednego obrońcę, potem pociągnie w stronę bramki, odbije w lewo tuż przed kolejnym obrońcą żeby ten go zasłaniał i zawinie strzał w dlugi róg, to jest duża szansa na bramkę - i to działało, aż się bramkarze nauczyli że on tak robi i teraz już nie na wszystkich działa...

wydaje mi się że jest
  • Odpowiedz
Profesjonalizm zabił tak na prawdę frajdę z oglądania futbolu, bo teraz liczy się taktyka, pressing itp. a nie widowiskowa gra.

@dosefurious: jeśli zasady prowadzą do tego że profesjonalizm obniża widowiskowość, to wystarczy zmienić zasady
  • Odpowiedz
@tyrytyty: Jakiś pomysł co można byłoby zmienić, żeby mecze były ciekawsze? Ja gdzieś widziałem propozycję, żeby w przypadku remisu 0:0 obie drużyny dostawały 0 punktów, aby skłonić je do ataków. W przypadku remisów bramkowych bez zmian, dalej 1 punkt. Poza tym nie widzę nic innego co mogłoby polepszyć widowiskowość.
  • Odpowiedz
@dosefurious: zbyt płytko myślisz

- po faulu przerywajacym kontrę np 3v2 drużyna ma prawo żądać by za linią piłki mogli znajdować się tylko gracze, którzy tam byli w momencie faulu
- ograniczenie liczby graczy w polu karnym drużyny broniącej do maks 5 lub coś jak zasada trumny w koszu że maksymalnie przez 10 sekund jednym ciągiem może być określona liczba graczy
- zakaz powrotu z piłką na własną połowę
-
  • Odpowiedz
@dosefurious: Zwiększyć rozmiar bramki. Ktoś pisał tutaj na tagu ile wynosił średni wzrost mężczyzny (bramkarza) w 1900 roku, a ile teraz. Różnica jest rzędu kilku %. A bramki przez ten czas niezmiennie te same. Jakby adekwatnie zwiększyć bramki również o te kilka % to naturalną siłą rzeczy będzie więcej goli i widowiska.
  • Odpowiedz
@tyrytyty: @zelgawis2
Pomysł z bramką wydaje się najbardziej sensowny. To mogłoby rzeczywiście wypalić.
Limit fauli na zawodnika też całkiem git. Wtedy gracze musieliby się zastanawiać, czy przerwać akcję bramkową, czy wylecieć na 10 minut i osłabić drużynę.

Reszta raczej bez szans do wprowadzenia.
  • Odpowiedz
@dosefurious: piłka ma 2 fundamentalne problemy:

1) relatywnie łatwo bronić w 10 w polu karnym i ciężko się przez to przebić
2) faule, oprócz tych w polu karnym, są NIEPROPORCJONALNIE korzystne dla faulującego. tak jak pisałem - przerwana kontra 3v2 to żółta kartka czyli prawie nic. trzeba zniechęcić do faulowania, wprowadzić większe kary, dla równowagi można zmniejszyć w drugą stronę nieproporcjonalny rzut karny

równowagą dla powyższych może być nadanie presji
  • Odpowiedz