Wpis z mikrobloga

Cześć! Pomożecie przy doborze opon do taniego budżeciaka? Kross hexagon 6 29 ", 2018 MY ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Szukam opon stricte asfaltowych, bo już nie latam po lesie ani nawet szutrach. Chciałbym coś wyglądającego jak VITTORIA TATTOO 2 albo MAXXIS GRIFTER/ TORCH, Schwalbe Big apple. Może być coś nawet a la motocyklowy bieżnik. Mam niejasności dotyczące rozmiarów, bowiem większość tych gładkich nie dość, że wąska to jeszcze 28 calowe, a nie widzi mi się obniżać tego malucha. Macie rady ? Nie ukrywam też , że budżet dosyć skromny a i pewnie max 2 sezony nim polatam : 70-100 zł za oponę. Ktoś coś? Podkreślam, że potrzebuję wysoki profil, obecna kostka ma ponad 72cm całościowo. Prześwit w ramie na koło to takie niepełne 6cm chyba. #mtb #rower
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie ukrywam też , że budżet dosyć skromny

@voltazione: Ja na próbę kupiłem te do miejskiego gruza. Inne mi parciały co sezon, więc uznałem że kupię tańsze. Jedyne czego mogę się przyczepić, to ściany boczne są bardzo elastyczne, więc ma się wrażenie jakby było mniej powietrza i nie amortyzują tak dobrze na dołach jak niektóre opony. Ale są tanie. Komplet z dostawą łacznie 130 zł.

https://www.tradeinn.com/bikeinn/en/maxxis-overdrive-excel-700c-x-40-rigid-urban-tyre/141936294/p
  • Odpowiedz
  • 0
@monty16k: Właśnie tu mam dylemat, bo rzekomo 29" to wyższy profil opony a 28" obniży cały rower. Tak mówił koleś z serwisu (a interesu w tym nie miał żadnego) oraz słynny już bot czat.
  • Odpowiedz
@voltazione:
Felga jest taka sama 622mm średnicy, opony rowerowe zawsze mają profil 100%, czyli grubość = wysokość.

Niektórzy producenci sobie wymyślili że opony powyzej 50mm szerokości będą nazywane 29", a ponizej 28".
A inni wszystkie opony na felgę 622mm nazywaja
  • Odpowiedz