Aktywne Wpisy

rumapark +299

lubie-sernik +73
Mirki jutro mija 12 tygodni odkąd jestem w Azji.
Z tej okazji idę na gruby melanż do beach clubu z basenem i planuje się sponiewierać bo nie piłem porządnie od Tajlandii. Na ten cel planuje przeznaczyć 2k więc będzie stawianie xDD
Ostatni mój wpis skończył się na wizycie w Universal Studio. Później byłem w Oceanarium w #singapur - bardzo fajne ale jakoś to w Barcelonie mi się bardziej podobało. Natomiast było
Z tej okazji idę na gruby melanż do beach clubu z basenem i planuje się sponiewierać bo nie piłem porządnie od Tajlandii. Na ten cel planuje przeznaczyć 2k więc będzie stawianie xDD
Ostatni mój wpis skończył się na wizycie w Universal Studio. Później byłem w Oceanarium w #singapur - bardzo fajne ale jakoś to w Barcelonie mi się bardziej podobało. Natomiast było
źródło: 1
Pobierz

Ostatnio, na YT, rzucił mi się w oczy post autora kanału Śladami Polonii o... możliwym końcu jego działalności z powodów braku finansowania. W sumie się nie dziwię - gość jeździ po całym świecie szukając śladów polskich korzeni, ludzi którzy w łamany sposób potrafią powiedzieć "dzień dobry", których przodkowie pochodzili z tej ziemi. To musi kosztować. Niestety, w poście podaje całkowity brak zainteresowania swoją działalnością przez instytucje Państwa, a wszystko musi finansować swoją ciężką pracą.
Jednak autor, Mateusz Jakubowski, jest przecież... mireczkiem! To jest przecież @mateoaka Siedzi tutaj od kilkunastu lat, pamiętam jego wpisy z Haiti, gdzie pojechał w bardzo gorącym okresie (nie chodzi o temperaturę), żeby spotkać ludzi polskiego pochodzenia na miejscu, pomagał im w zbiórkach (chyba na odbudowę szkoły z tego co pamiętam). I bardzo zdziwiło mnie to, że będąc mireczkiem, przez tyle lat dzielnie działał i finanował swoje wyjazdy, nie prosząc o wiele tutaj, na miejscu. Tym razem jednak jest bliski poddania się. Założył zbiórkę na kolejny wyjazd, z zasięgów samego YT ma już (lub tylko) 11,5k z 50k zł celu i bardzo się z tego powodu cieszy. Może możemy zrobić mu niespodziankę i pomóc trochę brata w potrzebie? Wykop wielokrotnie pokazywał i zaskakiwał swoją mocą
W obecnym internecie ilość zbiórek, subskrypcji, i wszelkich opłat za kontent najniższej jakości jest zatrważająca. Może warto przemyśleć o wskoczenie na poziom wyżej i pomóc gościowi, który robi świetną robotę zarówno dla nas, jak i dla przyszłych pokoleń - wielu z tych ludzi jest już sędziwego wieku. Zamyka się okienko czasowe, gdy oni, lub bezpośrednio ich rodzice opuszczali Polskę, może nawet bez świadomości, ze już nigdy jej nie zobaczą. To są ostatnie lata na pokazanie i upamiętnienie ich historii.
Wklejam całego posta z YT oraz link do zrzutki. Ja już przekazałem ile mogę. Może znajdzie się jeszcze kilka chętnych osób do wsparcia? Niech się niesie!
https://zrzutka.pl/hscuug
#zrzutka #pomagajzwykopem #sladamipolonii #polska #polonia #pomoc
źródło: Lge5J11Ioz-QmmclrQrH7oUC-ftUVQpqziWVx41skyHYhajBF-MG4hXpQiXNX18cLgFCuQKWhCf-Lg=s512-rw-nd-v1
PobierzZresztą zobacz, już są komentarze. Negatywne. "typek chce, żeby mu sponsorować podróże