Wpis z mikrobloga

Widzieliście żeby w innych branżach ktoś tak skomlał o prace? (Serio pytam bo może jestem w jakiejś bańce i mi podsuwa tylko posty gości z IT).
Nie widziałem kasjerki, operatora cnc, księgowego, menedżera do spraw sprzedaży, ani kierowcy c+e, żeby takie cos odwalalł.

Widać it przyciągnęło totalnych nierobów i ułomnych, którzy nawet przez rok bezrobocia nie potrafią poszerzyć czy zmienić kompetencji i dodatkowo wykazują się brakiem kręgosłupa moralnego aby tak się publicznie żalić.

#programowanie #programista15k #kryzysit #bezrobocie #programista15cm #pracait
zmarnowalem-zycie-w-it - Widzieliście żeby w innych branżach ktoś tak skomlał o prace...

źródło: 1000019615

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 60
@zmarnowalem-zycie-w-it: bo zyliscie w bance ze kodojebcy to jacys nad ludzie xD kodojebca to zwykly "robol", tylmo zamiast nosic cegle w reku klika w kalwisze. Wystarczylo byc jakims samoukiem co coś tam klepie i wio. No ale dla takich sie eldorado skonczylo. Dla specjalistów będzie nadal
  • Odpowiedz
@zmarnowalem-zycie-w-it: widziałem to na linkedinie chwilę temu na sraczu dosłownie, mam tą samą myśl. W życiu bym się nie odważył wrzucić takiego posta, kompletnie by to r-------o moją wiarygodność.

Po 13 latach pracy gość powinien mieć przynajmniej stanowisko leada, jeżeli po 13 latach jest kodomałpką to już po nim - no ale tak to jest, jak się pracowało przy g---o produktach w jednej z najbardziej kompetetywnych branż
  • Odpowiedz
Widzieliście żeby w innych branżach ktoś tak skomlał o prace?

@zmarnowalem-zycie-w-it: Tak, żyjesz w bańce.

BTW to jak ktoś nie odłożył kasy podczas endomondo to mi go nie żal to po pierwsze. Po drugie to praca jest, tylko nagle okazało się, że trzeba cokolwiek potrafić. Mimo tego wysropki mnie wyzywają jak napisałem, że wymagam napisania kilku linii kodu na rozmowie o pracę. Po prostu rynek ma fazy, teraz jest słaby
  • Odpowiedz
kilkanascie lat temu to na rozmowie o prace sprawdzali czy puls masz i tyle wystarczało

@Leniek: No nie, normalnie rozmowa, czasami dzień próbny, algosy, a w zamian minimal na start, po 3 miesiącach jakieś 2.5k na łapę. :)

Senior wtedy zarabiał może z 6k i to było mnóstwo pieniędzy.
  • Odpowiedz
@a5f5c1: Napisałem przecież 2.5k, na początek minimal. Oczywiście to na uop jak byłeś dobry, jak nie to umowa o dzieło czy inna śmieciówka. Moja pierwsza pensja w pracy to było 500 zeta na łapę. :)
  • Odpowiedz
kilkanascie lat temu to na rozmowie o prace sprawdzali czy puls masz i tyle wystarczało

@Leniek: To jest największy mit branży. Zawsze były wymagania często jakieś zadania do zrobienia i wysłania, nawet na darmowy staż.
  • Odpowiedz
@K-S-: No i darmowy dzień próbny, sam na takim byłem. Dzieki temu mogłem przeskoczyć na zarobki typu 1800 na rękę. Myślałem, że Pana Boga za nogi złapałem. :)
  • Odpowiedz
@K-S-: No wiadomo że to hiperbola, ale ssanie na rynku było takie że kontraktornie brały każdrgo kto potrafił napisac więcej niż hello world, nie śmierdział (a i to nie zawsze) i nie był półdebilem
  • Odpowiedz
@zmarnowalem-zycie-w-it: post jest publiczny, więc cenzura jest imo zbędna. Jak gość nie pomyślał i wcześniej nie szukał nowej roboty, to się nie ma co dziwić. Rynek teraz jest taki, że nawet jak masz pracę, to się rozglądaj, bo możesz za chwilę jej nie mieć
  • Odpowiedz
@BreathDeath: Kiedy to było? Pamiętam czasy kiedy rozmowa o pracę była trudna i trzeba było znać model OSI, "w której warstwie robi się translacja czegośtam", jakieś sortowanko do naklepania, a jak majster miał dobry dzień to trzeba było odpalić wszystkie szare komórki żeby jakiś algorytm wynaleźć. To było w 2009. Potem jeszcze jakiś czas wyglądało to podobnie. 3K na łapę można było dostać jak się błysnęło na rozmowie, ale trzeba
  • Odpowiedz
Dzieki temu mogłem przeskoczyć na zarobki typu 1800 na rękę. Myślałem, że Pana Boga za nogi złapałem. :)

@BreathDeath: no i złapałeś bo ile wynosiło wtedy średnie wynagrodzenie jak mówimy o czasach kilkanaście lat wstecz (albo i 20+ jak mówisz że zaczynałeś od 500 zł na rękę)

Ja zaczynałem w 2015 i po 2 miesięcznych praktykach na których sprawdzali czy mam puls i czy znam podstawy języka i podstawowe wzorce
  • Odpowiedz