Wpis z mikrobloga

Interesuję się ktoś #offgrid ? Buduje domek i nie mogę podpiąć się do sąsiada, a skrzynkę dostanę dopiero za 1,5 roku, czy ma sens zakup falownika trójfazowego, magazynu energii i paneli? W sensie, czy jest możliwość pracy na urzadzeniach trojfazowych, np agregat tynkarski, betoniarka
#elektryka #remontujzwykopem
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pahamakaa: A można jak najbardziej. Jedynie jak ci się to zepnie energetycznie - ile mocy paneli jesteś w stanie tam wsadzić, by w sensownym czasie naładować magazyn energii. Pamiętaj że aby móc pobierać 3 razy 5 kW z3f to nie możesz mieć najmniejszego magazynu bo wraz z jego pojemnością zmienia się też jego maksymalna wydajność prądowa. Dla Lifepo4 bezpiecznie jest zakładać tak do 0,5 c, czyli przy 5 kW i
  • Odpowiedz
@pahamakaa: zakładaj jak największy falownik 15-20kW i magazyn, tak żeby nie czerpać zbyt dużego prądu naraz. Na hybrydzie Deye betoniarka 1-fazowa spokojnie pracuje. Agregaty tynkarskie często sa spalinowe, to jest krótka akcja, da radę. Możesz też dać soft start do większych silników albo podłaczyć przez falownik.
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: myślałem, by w czasie tego półtorej roku zakończyć prace i mieszkać na tej instalacji, w oczekiwaniu na prąd docelowy, ale to póki co luźne przemyślenia
  • Odpowiedz
@pahamakaa: jeśli zrobisz to samemu na swojej budowie, to wyjdzie ci śmiesznych pieniądzach bardzo fajna instalacja. Ale zupełnie zapomnij o życiu wyłącznie na of grid w Polsce jesienią zimą. Jak nie doczekasz się prądu to postawisz najwyżej agregat prądotwórczy z którego będziesz ładował akumulatory (w sensie takim że będziesz udawał grid agregatem, i falownik będzie robił za ładowarkę)
  • Odpowiedz
W sensie, czy jest możliwość pracy na urzadzeniach trojfazowych, np agregat tynkarski, betoniarka

@pahamakaa: Nie wiem jak na trójfazowych bo mam jednofazowy. Mogę sobie podłączyć wiertarkę i powiercić, ale już młot wyburzeniowy 1300W nie ma totalnie pary, prędzej siusiakiem coś wykuję. Teoretycznie falownik ma 5kVA mocy ciągłej, a w impulsie ponoć nawet 9k VA może dać. Muszę załączać sieć, żeby to normalnie chodziło. Obstawiam, że duże obciążenia indukcyjne tak średnio,
  • Odpowiedz