Wpis z mikrobloga

co roku sobie śledzę tag smiertelnewypadki i tak się zastanawiam, weźcie mi wytłumaczcie, dlaczego nie ma obowiązkowej blokady alkoholowej w autach? co stoi na przeszkodzie, oprócz tego, że to hurr durr atak na wolność?
kraje mają różne przepisy, wiec np. blokada dostosowywałaby się do lokalizacji, a nie widzę innych przeciwskazań ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Ponadto z wczoraj:

314 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - w ciągu ostatniej doby, co daje

2.836 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - od początku wakacji

#motoryzacja #alkoholizm #kiciochpyta
lunaria - co roku sobie śledzę tag smiertelnewypadki i tak się zastanawiam, weźcie mi...

źródło: alkomat-samochodowy-blokada-alkoholowa-ilteq

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@LM317K: oho, uderz w stół :D
no to popatrzmy, stan po spożyciu alkoholu to od 0,2 do 0,5, nietrzeźwości powyzej 0,5. w tabeli policyjnej jest "kierujący po spożyciu alkoholu", czyli mówisz, ze dodatkowo to rozgraniczają, i jest jeszcze więcej, a nietrzeźwych nie podane? :)
poza tym, przecież pytam o coś innego, przepisy są jasne dla mnie, ale nie wiem czy dla ciebie też.
lunaria - @LM317K: oho, uderz w stół :D
no to popatrzmy, stan po spożyciu alkoholu to...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Tapczano: @onepnch no kurde wiem, kombinowactwo, czarny rynek itp, ale kurde, zdalnie sterowane auta, a tego by się nie dalo? ( ͡° ʖ̯ ͡°) poza tym już to jakieś dodatkowe utrudnienie jest i moze chociaż troche by to obniżyło liczbę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@lunaria: podali "po spożyciu alkoholu 314" bo jakby napisali, że zatrzymali 3 pijanych kierowców to by wyglądało żałośnie
to co u nas jest po spożyciu w innych krajach jest całkowicie legalne
  • Odpowiedz
  • 1
@LM317K: żałośnie? to ważne, żeby były duże liczby? przecież takie coś by nawet pasowalo pod retorykę "co o u nas jest po spożyciu w innych krajach jest całkowicie legalne", gdyby byly dwie kolumny, po spożyciu i nietrzeźwych. A poza tym, chociazby z tego wypadku, kierujący pojazdem miał około promila w sobie, naprawdę myślisz, że tak mała by to była liczba jak 3? :)

Plus, to wykryci, sama mając prawko 16
  • Odpowiedz
dlaczego nie ma obowiązkowej blokady alkoholowej w autach

@lunaria: bo może to jest urządzenie banalne do obejścia kiedy działa, ale za to może ci unieruchomić auto jak nie działa.
  • Odpowiedz
@LM317K:

to co u nas jest po spożyciu w innych krajach jest całkowicie legalne

Albo wręcz przeciwnie, u nas możesz mieć 0.2 promila, a Słowacja, Czechy, Węgry itp. nie możesz mieć absolutnie nic, musisz być czysty jak łza i 0.0
  • Odpowiedz