Aktywne Wpisy

Kenteris +14
Postanowiłem popełnić mema łącząc moje dwa ulubione tagi - #mirkokoksy i #perfumy Oczywiście poza mydłem i antyperspirantem (miejmy to już odhaczone) - jakie zapachy się najlepiej według was nadają na #silownia ? Moim faworytem jest Banana Republic. Komplementy od łysych karków lecą jak szalone.
źródło: zzz
Pobierz
EnderWiggin +20
Pani Ewa Zajączkowska trzyma poziom. Oby więcej takich polityków.
źródło: Przechwytywanie
Pobierz

Znów nie było mnie przez dwa dni, więc dziś szybkie podsumowanie weekendu:
- Trwa państwowy pogrzeb Alego Chameneiego. Dziś trumna przechodzi uroczystą procesją przez Teheran. Według władz, w uroczystościach biorą udział miliony ludzi.
- Wczoraj na pogrzebie pojawili się synowie Chameneiego: Mostafa, Meysam i Masud Chamenei. Sam Modżtaba nadal się nie pojawił, i wciąż nie ma oficjalnych informacji o tym, czy w którymś momencie publicznie weźmie udział w uroczystościach.
- Wśród uczestników pogrzebu pojawiają się hasła nawołujące do "zemsty" na USA za zabicie Chameneiego.
- Donald Trump powiedział, że śledzi całą uroczystość. Stwierdził, że skoro całe przywództwo Iranu zgromadziło się w jednym miejscu Stany Zjednoczone "mogłyby bez problemu zabić ich wszystkich, ale nie zrobimy tego, ponieważ wtedy nie mielibyśmy z kim negocjować".
- Beniamin Netanjahu stwierdził, że ludzie którzy wykrzykują teraz w Teheranie antyizraelskie i antyamerykańskie hasła nie reprezentują Iranu i "należą do mniejszości".
- Z kolei Jisra`el Kac, izraelski minister obrony powiedział, że Chamenei został wyeliminowany przez Izrael, ponieważ groził mu zniszczeniem. Ostrzegł, że wszystkich kolejnych przywódców Iranu którzy będą kontynuowali ten kurs.
- Jeśli chodzi o państwa Zatoki Perskiej, na pogrzebie pojawiły się delegacje z Omanu, Arabii Saudyjskiej i Kataru. Król Arabii Saudyjskiej przesłał też prezydentowi Iranu oficjalne kondolencje.
---
Regularnie zbieram i przekazuję wiadomości z krajów Afryki, Bliskiego Wschodu i Azji. Jeśli interesuje Cię tag #orientalista, zapraszam również na Facebooka oraz PeakD. Możesz również wesprzeć moją pracę na Suppi.
#orientalista #wiadomosci #bliskiwschod #iran #izrael #usa #wojna