Czy poza Kościołem Katolickim można uzyskać zbawienie? Czytałem list podpisany przez jednego z czołowych lefebrystów, który twierdzi, że nie ma zbawienia poza KK, a to moim zdaniem jest niezgodne z ogólnie przyjęta teologią katolicką, ale jako że nie jestem ekspertem - postanowiłem zapytać ekspertów na Wykopie - czy można uzyskać zbawienie poza KRK?
@vlad_impaler: Generalnie w nauczaniu katolickim obowiązuje zasada „poza Kościołem nie ma zbawienia”, ale trzeba dobrze rozumieć, co ona oznacza. Nie chodzi o prostą tezę, że zbawieni mogą być wyłącznie formalnie zapisani katolicy. Katechizm wyjaśnia to pozytywnie: całe zbawienie pochodzi od Chrystusa-Głowy przez Kościół, który jest Jego Ciałem.
Człowiek ochrzczony ważnie w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego zostaje włączony w Chrystusa i w pewien sposób w Kościół. Natomiast osoby,
#mecz tak narzekacie na Borasa, ale ja tam lubię jak on se komentuje, żywo od 1 minuty nie zamula, nawet jak nudny mecz jest on próbuje budować emocje darciem mordy. Wyluzujcie to tylko komentarz do meczu
#katolicyzm #chrzescijanstwo #pytaniedoeksperta
@vlad_impaler: którzy zostali ostatnio ekskomunikowani ¯\(ツ)/¯, słuchaj siebie i tyle.
Człowiek ochrzczony ważnie w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego zostaje włączony w Chrystusa i w pewien sposób w Kościół. Natomiast osoby,
https://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/93