Wpis z mikrobloga

@ja_tu_tylko_na_moment a ja polecam, mamy w Polsce zajebiste obligacje skarbowe. Idealne jako poduszka finansowa albo defensywna strona portfela.
@OlekAleksander wina źle dopasowanego portfela, a nie obligacji.
@ubranyGRUBAS zakładam, że kupiłeś ETF Vanguarda 20/80. Jakbyś kupił EDO 01.01.2020, a nie amerykańskie wynalazki, to dzisiaj z samych obligacji miałbyś 63% zwrotu, ponosząc niemal zerowe ryzyko.
rakaniszu - @jatutylkonamoment a ja polecam, mamy w Polsce zajebiste obligacje skarbo...

źródło: {3E74BB12-1DDD-4C59-AE32-09FC12DD7789}

Pobierz
  • Odpowiedz
wina źle dopasowanego portfela, a nie obligacji.

@rakaniszu: Zle sie wyrazilem, lubie polskie obligacje, szczegolnie moje, bo duzo mam z przedzialu 6-6.4%, ale z iloscia bardzo przesadzilem i stracilem duzo potencjalnych zyskow z gieldy.
  • Odpowiedz
@rakaniszu: Ciekawe że mamy takie możliwości, EDO, ROD, IKE, IKZE, OKI, OIPE a i tak większość Polaków maks co zrobi to zapomni wypisać się z PPK. W sumie mamy mega rozbudowane dodatkowe filary emerytalne, a 90%+ społeczeństwa ma to kompletnie w p-----e. Ale robienie tylu produktów i dodawanie co chwilę nowych, kiedy prawie nikt nie inwestuje, to też nie jest najlepszy pomysł. Kto ma łeb na karku ten skorzysta, oby
  • Odpowiedz
@rakaniszu: Słyszałem że w USA edukują, ale przynosi to gorsze efekty niż myślano. Coś pomaga, ale jak masz wrodzony charakter do wydaeania kasy, plus podobne wzorce w domu to jakiś tam przedmiot w podstawówce czy szkole średniej o inwestowaniu za dużo nie da. Dużo zależy od wrodzonych cech i otoczenia. Ciężko mi też sobie wyobrazić kto by miał w Polsce uczyć tego np. w szkole. Nawet na najlepszych uczelniach ekonomicznych
  • Odpowiedz