Wpis z mikrobloga

Pewnie kojarzycie ulicę Tunelową we Wrocławiu. Jeśli nie, to szybkie przybliżenie - kilka lat temu powstało tam niewielkie osiedle domków, które swoim wyglądem przypominało amerykańskie przedmieścia. Swego czasu było o nim całkiem głośno. Przykładowy artykuł ze stycznia 2018:
https://miejscawewroclawiu.pl/ulica-tunelowa-mala-ameryka-we-wroclawiu-miejscawewroclawiu-pl/

Ostatnio, przy okazji jednego z wątków, wspomniałem o tym miejscu, a Mirek @Mihaueck zasugerował, żeby sprawdzić, jak wygląda ono dzisiaj.

Podrzucam link do zdjęć na Google Maps z ubiegłego roku

Jak jest dzisiaj? Z dawnego klimatu zostało niewiele. W oczy rzucają się wszechobecne kolorowe kubły na śmieci, pastelowe kolory elewacji, paczkomaty ustawione na podjeździe, ogrodzenia porobione w dobrze znanym u nas stylu, czyli "każdy po swojemu". Ktoś nawet otworzył tam prywatne przedszkole.. Czy każdą fajną koncepcję zawsze trzeba s-------ć w tak koncertowy sposób?

#wroclaw #tunelowa #polska #usa #ameryka #dom #budownictwo #architektura
kowalzmetina - Pewnie kojarzycie ulicę Tunelową we Wrocławiu. Jeśli nie, to szybkie p...

źródło: image

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kowalzmetina: Gdzieś w Polsce też zrobili osiedle które miało być stylizowane na takie właśnie amerykańskie i nazwali to Parkland, ale mieli taki nie fart, że marketing im zepsuła s---------a w szkole w Parkland xD
  • Odpowiedz
@kowalzmetina:

O takim nie słyszałem, muszę wygooglać

Tylko jak coś osiedli w Polsce o tej nazwie było dość sporo. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to mogła być Częstochowa, ale pewny nie jestem.
  • Odpowiedz
w takich barakach to głównie najuboższa część amerykanów mieszka

@krzysiek-wr: lepiej jedź do Ameryki i zobacz te ich domy. Ludzie zarabiający po 200-300k dolarów rocznie mieszkają w gorszych xD
  • Odpowiedz
@kowalzmetina: slyszalem ze tam w ameryczce te osiedla maja jakieś własne house assocations gdzie ustalaja nawet to na jaka wysokosc i jak czesto trxeba kosic trawniki, o kolorze elewacji czy ogrodzeniu to juz nawet nie mowie.
Pewnie gdyby nie go to tez kazdy by robil na wlasne kopyto. W UK maja cale dzielnice gdzie szeregowki wygladają cegła w cegłe identycznie, tylko tam chyba nie funkcjonuja takie zrzeszenia wiec mozna na
  • Odpowiedz
@kowalzmetina: w US-and-A takie osiedla zarządzane są przez coś, co u nas można by nazwać wspólnotami.

HOA (Homeowners Association) - zbierają składki, pilnują porządku na częściach wspólnych i, przede wszystkim, ustalają odgórnie wygląd i 'vibe' całego osiedla. Kolory elewacji/drzwi/okien, lista zaakceptowanych roślin na trawniku, nawet model skrzynki na listy - nie zrobisz nic, co wykracza poza regulamin, bo dowalą Ci kary albo wylądujesz w sądzie. Parkowanie tylko na własnym podjeździe,
  • Odpowiedz
  • 0
@testuser: Najlepsze jest to, że nie na wszystkich przedmieściach USA funkcjonuje HOA, a ludzie jednak potrafią się dogadać i wspólnie dostosować pod względem porządku i estetyki.

No i w Polsce takie coś nie przejdzie, bo jak ktoś kupuje dom z działką, to jest pan na włościach i robi, co mu się podoba, a i sąsiedzi nie pomagają

Niestety u nas temat nie do przeskoczenia. Nie ta mentalność, żeby można było
  • Odpowiedz
@kowalzmetina wazystko od ludzi zależy - kumpel w swojej szeregówce żyje na tyle dobrze z sąsiadami, że razem kupili i zrobili nasadzenia między podjazdy oraz płotki do oddzielenia ogrodów - na długość tarasu wysokie na 1,8m, reszta symboliczne 80cm, co by nie trzeba było dymać dookoła, gdy sąsiad na grilla woła. Co roku zbiórka i wspólnie to oporządzają, włącznie z malowaniem.
  • Odpowiedz