Wpis z mikrobloga

@WillyJamess: bo zyja w kraju r--------m przez wojne z nimecami potem pol wieku pod butem ruskiej swołoczy a po wielkim wyzwoleniu kraj stał sie tania montownią zachodnich korporacji chociaż to tez się kończy. Mimo tego da sie kupic mieszkanie nawet za gotówkę ale trzeba cos robic a nie lazic po imprezach wciagac tani klefedron i plakac ze nic sie nie da w tym zyciu.
  • Odpowiedz
@beatboxer_z_tworek: Przede wszystkim, paraliżowane są konstruktywne inicjatywy i nie płaci się u nas podatków @WillyJamess Tak samo, jak dlaczego wolą mielonkę/paprykarz z chlebem, używane ubrania, mniej ciekawe wakacje lub tzw. polski urlop, mikro kawalerki zamiast domów. Polacy wolą też allegro i bazary zamiast perfumerii stacjonarnych.
  • Odpowiedz
@beatboxer_z_tworek: No zgoda, jednak "trzeba cos robic" tłumaczy się raczej na "no trzeba mieć to IQ przynajmniej 110 i brak traum/chorób psychicznych". I można się zastanowić czy w XXI w. własne mieszkanie, jako jedna z podstawowych potrzeb do jakiegokolwiek wydajnego funkcjonowania jednostki w społeczeństwie, nie powinno być jednak trochę bardziej inkluzywnym towarem i nie wymuszać migracji ludności (choć ceny w powiatowych też już odjechały).
  • Odpowiedz
@Dlkvv: g0wno masz, 7k uop netto to jest sufit dla inzyniera budowy (i malo kto tyle da), wiem bo sam szukalem i to jakie sa stawki i jakie warunki to jest ponizej jakiejkolwiek godnosci. ja wprost pytalem kilka razy dlaczego tak to mowili "jest pan za drogi", "znalezlismy taniej". inzynierki nie maja problemu j3bac w delegacji 300 km od domu za 5-6k na reke. o tyle ze taki inzynierek zyje
  • Odpowiedz
  • 0
@beatboxer_z_tworek: Po prostu miałeś więcej szczęścia niż inni wybierajac zawód, nie ma się co wywyższać.

@pysznewpierdalator Właśnie tak się zastanawiałem czy te stawki w ogłoszeniach są na zachętę, czy do odsiania szanujących się ludzi.

A będzie tylko gorzej, bo łatwa droga ucieczki jaką było przebranżowienie się do IT właśnie się zamyka.
  • Odpowiedz