Aktywne Wpisy

lubie-sernik +148
Trzy miesiące temu rozstałem się z różową po 13 latach związku.
Na początku to mega przeżywałem. Źle mi było samemu, nie mogłem się przyzwyczaić, że jestem sam. Bałem się co będzie dalej.
Po trzech miesiącach uważam, że rozstanie to była najlepsza decyzja w moim życiu...
Jak
Na początku to mega przeżywałem. Źle mi było samemu, nie mogłem się przyzwyczaić, że jestem sam. Bałem się co będzie dalej.
Po trzech miesiącach uważam, że rozstanie to była najlepsza decyzja w moim życiu...
Jak

- Na polu dyplomatycznym standardowo. Donald Trump powiedział, że Iran "zgodził się już praktycznie na wszystkie amerykańskie warunki". Mohammad Bagher Qalibaf stwierdził, że wskutek militarnych porażek Stany Zjednoczone "nie miały wyjścia i musiały zgodzić się na wszystkie irańskie żądania".
- W Teheranie rozpoczęły się dziś oficjalne uroczystości pogrzebowe Alego Chameneiego. Dziś biorą w nich udział przedstawiciele reżimu i innych państw, a także rodzina Chameneiego i bliscy osób, które zginęło w amerykańsko-izraelskich atakach. Główna procesja pogrzebowa odbędzie się w poniedziałek. Władze przewidują, że może w niej wziąć udział nawet kilkanaście milionów ludzi. W środę trumna z ciałem Chameniego ma przybyć do Iraku, gdzie ceremonie pogrzebowe odbędą się w szczególnie ważnych dla szyitów miastach takich jak Karbala i Nadżaf. Ostatecznie w czwartek ma spocząć w irańskim Meszhedzie.
- Nadal nic nie wiadomo, czy w którymś momencie nareszcie publicznie pokaże się Modżtaba Chamenei. W oficjalnych komunikatach póki co raczej unika się tej kwestii.
- Dziś na ceremonii widziany był z kolei Ahmad Vahidi, dowódca Korpusu Strażników Rewolucji uważany za jednego z najważniejszych "twardogłowych" w kręgach irańskiej władzy. Vahidi ostatni raz był widziany publicznie w lutym, jeszcze przed wybuchem wojny. Został mianowany na to stanowisko 1 marca, dzień po zabiciu w nalotach Mohammada Pakpura, dotychczasowego dowódcę Korpusu. Prawdopodobnie był jednym z głównych celów dla Izraela i USA, i od tego czasu pozostawał w ukryciu.
- New York Times podaje, że amerykański wywiad obawiał się prób zamordowania przez Izrael irańskich negocjatorów biorących udział w negocjacjach. Głównymi celami izraelskich służb byliby Abbas Araqczi i Mohammad Qalibaf.
---
Regularnie zbieram i przekazuję wiadomości z krajów Afryki, Bliskiego Wschodu i Azji. Jeśli interesuje Cię tag #orientalista, zapraszam również na Facebooka oraz PeakD. Możesz również wesprzeć moją pracę na Suppi.
#orientalista #wiadomosci #bliskiwschod #iran #izrael #usa #wojna #polityka #dyplomacja