Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was wczytywał się w ustawę o tym całym OKI? Jak to ma działać? To znaczy do 100k zwolnione z podatku - czaję. Ale to ma być tak że 100k wkładu własnego tj. jak na koniec roku będzie warte 110k to dalej nie płacę podatku czy to ma być od wartości salda? Bo ja tu widzę tez taki problem że jak oni zrobią od wielkości salda i o tym czy podatek zapłacimy/nie będzie decydował 31 grudnia to trochę słabo bo ktoś 29.12 nie sprzeda akcji myśląc że jest git a mu 31.12 coś wzrośnie i ma lipę, a przecież 31.12 też nie sprzeda bo rozliczenie będzie miał d+1 czy tam d+2 #gielda
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thepjoter a wystarczyło zrobić kwotę wolną od belki do jakiejś kwoty to nie, kolejny k---a produkt xD

Politycy próbują się wykazywać pomysłowością której nikt nie chce. Prostota > złożoność
  • Odpowiedz
  • 3
@simon999: no to z tego co rozumiem i jak liczy się średnioroczne saldo to najbezpieczniej będzie wpłacić jednak 90k i jak coś będzie rosnąć solidnie zbliżając się do 100k to trzeba to sprzedać i wypłacić sobie hajs. To chyba będzie jedyna metoda na to aby wcale podatku nie zapłacić
  • Odpowiedz
@thepjoter: Generalnie OKi jest spoko tylko najlepiej robić tak by korzystać z tego limitu. Np. Kupujesz teraz Dino za 50k PLN po kursie 28 PLN na OKI. Dino rośnie do 95k PLN sprzedajesz bez podatku bo jesteś poniżej 100k PLN. Fajny mechanizm by małych ciułaczy moim zdaniem. No i dla grubych w sumie też ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@breakdown1: Ale wtedy nie wspierasz banana, a to też chcą tym osiągnąć.

Ja, poza trochę xtb, nic nie mam na bananie, ale jeśli otworzą OKI, to wbijam tam, bo cebula nie pozwoli przegapić kolejnego produktu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@thepjoter: wydaje mi się to będzie bardzo spoko do spółek typu pzu, kruk i inne dywidendowe stabilne krowy. Wrzucasz i tylko odcinasz kupony z dywidend xd

Ofc wiadomo że raczej mały % Polaków ten limit szybko zapełni, ale ja bardzo chętnie tam przerzucilbym spółki z gpw ze zwykłego konta
  • Odpowiedz
To jest to samo g---o co przepychają w Holandii, tak? Czyli będziesz płacił podatek czy sprzedałeś czy nie, jeśli wzrośnie?

@MatyasHunyadi: W Holandii są rozmowy nad podatkiem od niezrealizowanych zysków, a OKI ma być zupełnie bez podatku do (zapewne średniorocznego) limitu kapitału 100 kPLN.
  • Odpowiedz
@ossprime zamrożenie drugiego progu to też prezent dla grubasów, bo uderza głównie w klasę średnią, specjalistów. W grubasów na działalności on nie uderza, a tylko utrwala ich pozycję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
a wystarczyło zrobić kwotę wolną od belki do jakiejś kwoty to nie, kolejny k---a produkt xD

@breakdown1: No i weź się potem baw z rozliczaniem PITa od lokat w każdym banku, od obligacji, od odsetek od wolnych środków na szczurze i trade republic. To by dopiero stworzyło b----l i zniechęciło typowego Kowalskiego do oszczędzania.
  • Odpowiedz
@gottagetagrip2020 dla mnie w ogóle nie powinno być belki od lokat, zarabiasz 3% rocznie, dla znakomitej większości ludzi jakieś grosze typu 1000-1500zl, ewidentnie tracisz na tym siłę nabywczą, bo nie biją one inflacji i jeszcze musisz prawie 20% podatku zapłacić od tego xD
  • Odpowiedz