Wpis z mikrobloga

Ciężko nie znając niemieckiego a jedynie angielski o jakąkolwiek pracę w Szwajcarii aby dostać tam rezydencję podatkową? Chciałbym przenieść gdzieś oszczędności z PL aby włożyć na rynek kapitałowy i nie płacić belki. Czy są jakieś lepsze sposoby na 0proc?

#emigracja #emigrujzwykopem #gielda #pieniadze #praca #oszczedzanie #podatki #szwajcaria
#pytanie #pytaniedoeksperta
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy są jakieś lepsze sposoby na 0proc?

@niedasieukryc: Ogólnie w samej Europie jest trochę krajów z 0% stawką podatku (po spełnieniu różnych wymogów, typu czas trzymania przed sprzedażą lub dla określonych instrumentów - np. ETF). Co lepsze/gorsze to już dość indywidualna kwestia.

- Bułgaria - 0% bez wymogu czasowego trzymania
- Chorwacja - 0%
  • Odpowiedz
IKE, jeśli wejdzie to OKI

@OsSikorskiego: ale to nie da zarobic tak jak niektore spolki glownie amerykanskie. No i aby byx zwolnionym z belki wyplata mozliwa dopiero po 60rż?

O fundacji musze poczytac, nie jestem w temacie. Ale odpada angazowanie w to kogokolwiek.
  • Odpowiedz
Jeżeli miałbyś tyle kasy by różnica w podatku pokryła koszty mieszkania i utrzymania się w Szwajcarii to nie zadawałbyś tego pytania na wykopie.

@jan-kowalski-507464: ale pisalem o pracy w CH, przeciez wystarczy na wynajem pokoju no i bedzie zysk z gieldy dodatkowo.
  • Odpowiedz
to nie da zarobic tak jak niektore spolki glownie amerykanskie.

@niedasieukryc: o czym piszesz, że TO nie da zarobić? Na IKE możesz mieć spółki amerykańskie, na oki pewnie spółek nie będzie można, ale ETFy już być może tak.

No i aby byx zwolnionym z belki wyplata mozliwa dopiero po
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego: Mam 30 lat i myślałem trochę popracować w Szwajcarii, jeśli to możliwe jeszcze odłożyć, zarobić na giełdzie i za kilka lat żyć już gdzieś skromnie pod palmami, nie mam rodziny więc all mogę żyć w Szwajcarii.

W zasadzie OKI z tego co na szybko czytam wygląda nieźle bo od nadwyżki ponad 100kPLN byłby max 0,9% podatku czyli znacznie mniej niż 19proc tylko pytanie czy tam będzie można inwestować we
  • Odpowiedz