Wpis z mikrobloga

Dzień sto dwudziesty piąty.

Przyznam - w ostatnich dniach zostałem całkowicie pokonany przez upały i nie byłem w stanie nic napisać. Mam nadzieję, że wszyscy jesteście cali, przetrwaliście to i teraz pogoda da nam choć na chwilę odetchnąć.

Zauważyłem też coś bardzo ciekawego. Wśród wielu chłopskorozumowych komentarzy o tym, że 40 C to normalne polskie lato i w latach 70 było codziennie po 50 C i nikt nie narzekał, przewinął się też wątek irański. Mianowicie, wielu mądrych ludzi którzy włączyli myślenie i połączyli kropki twierdzi, że w czasie wojny Iran zniszczył amerykańskie stacje do sterowania pogody na Bliskim Wschodzie, dzięki czemu w Iranie nie ma już upałów. Czuję się w obowiązku zdementować tę informację. W Iranie pogoda jest standardowo upalna, w Chuzestanie i nad Zatoką Perską tradycyjnie temperatury sięgają prawie 50 C, i tylko w Teheranie czy Isfahanie marne 35-40 C - w pewnym momencie faktycznie chłodniej, niż w Polsce. Amerykańskie stacje do sterowania pogodą muszą być ukryte znacznie lepiej, niż się wydaje.

A jeśli chodzi o inne informacje, to dziś mam raczej ogólne podsumowanie tego, co działo się w ostatnich dniach. Atmosfera nadal się nie zmieniła, i po wzajemnym ostrzale z ubiegłego weekendu w oficjalnych komunikatach wciąż dominuje agresywny ton. Jednocześnie wczoraj w Katarze odbyła się kolejna runda rozmów.

Według informacji odbyły się dwa spotkania. Pierwsze miało dotyczyć "amerykańskich naruszeń zasad zawieszenia broni". W czasie drugiej rozmawiano z kolei o zamrożonych irańskich aktywach, o których nadal nie wiadomo nic oficjalnie.

W Iranie trwają teraz przygotowania do oficjalnego pogrzebu Alego Chameneiego. Władze spodziewają się milionów uczestników, nie tylko z Iranu, ale też z innych państw o znaczących szyickich społecznościach. Jeśli chodzi o głowy państw, póki co potwierdzono obecność premiera Pakistanu Shehbaza Sharifa i prezydenta Gruzji, Micheila Kawelaszwiliego. Do Teheranu przyjedzie też delegacja z Indii, której będzie przewodził minister spraw zagranicznych Pabitra Margherita.

---

Regularnie zbieram i przekazuję wiadomości z krajów Afryki, Bliskiego Wschodu i Azji. Jeśli interesuje Cię tag #orientalista, zapraszam również na Facebooka oraz PeakD. Możesz również wesprzeć moją pracę na Suppi.

#orientalista #wiadomosci #iran #bliskiwschod #usa #dyplomacja #wojna #polityka #pogoda
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Amerykańskie stacje do sterowania pogodą muszą być ukryte znacznie lepiej, niż się wydaje.

@Orientalista: bezapelacyjnie jedna z moich ulubionych szurskich teori - sterowanie pogodą.
Ci przeklęci Amerykanie steruje pogodą na całym świecie... Tylko u siebie nie mogą wysterować, bo co chwilę mają huragany, powodzie czy ekstremalne suszę na południu.
  • Odpowiedz
Ci przeklęci Amerykanie steruje pogodą na całym świecie...

@Heroina340: Mają rację, też tak myślę. To wszystko przez ten głupi amerykański rząd, który później musi walczyć ze skutkami swoich decyzji ponosząc za to milionowe straty xD ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Cztero0404 - >Ci przeklęci Amerykanie steruje pogodą na całym świecie...

@Heroina340...
  • Odpowiedz
Przygarniesz Wykopków na swoje przyszłe latyfundium i będziesz dla nich ludzkim Panem? Wykopki dobre Goje są, dobrzy Noachidzi! ( ͡° ͜ʖ ͡°

@zmij30: Na moich licznych włościach znajdzie się zawsze miejsce dla dobrych i pokornych noachidów.
Dla najlepszych noachidów przewidziałem premię uznaniową w postaci dodatkowej porcji kaszy na przednówku...( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dla parobków z dłuższym stażem wprowadzam nawet pakiety lojalnościowe, np. po 10 latach bezbłędnej pracy w polu, pozwalam
  • Odpowiedz