Wpis z mikrobloga

@SoplicaTadeusz: właśnie odkryłeś ewolucję;-). To zewnętrzne warunki determinują to, jak rozwijają się cywilizacje. Nieprzypadkowo pierwsze powstały w dolinach wielkich rzek w suchym klimacie zwrotnikowym - rytm wylewów wymusił wynalezienie kalendarza i zorganizowanej struktury społecznej (trzeba było nazbierać zapasów na porę wylewów, kiedy ziemie uprawne przykrywała woda). Analogicznie w Europie, tak jak piszesz - przygotować się do zimy. Europa była szczególnie uprzywilejowana, bo poza tym rytmem przyrody wymuszającym organizację miała jeszcze
  • Odpowiedz
  • 9
@odysjestem: Ale nie o tym mówię, bo mi chodzili o praprzyczynę. W Singapurze też poprzez historię nic się nie działo, a to że jest tam jak jest to bezpośredni efekt europejskiego kolonializmu, który wymyślił coś takiego jak Malezja i Singapur. Europejczycy dosłownie założyli to miejsce, a potem stworzyli system w którym bycie małym państewkiem może być ekonomicznie opłacalne przy jednoczesnym braku zagrożenia zbrojnym zajęciem przez silniejszego sąsiada
  • Odpowiedz
@kot_do_drzwi:

To nie kolor skóry determinuje, jak jesteśmy zorganizowani - tylko środowisko, do którego się po prostu przystosowaliśmy.

No pewnie. Dlatego RPA czy Zimbabwe przed przybyciem białych - dzicz i lepianki z łajna, po przybyciu białych skok cywilizacyjny o 1000 lat w 50 lat - po odejściu białych dzicz i niedługo znów lepianki z łajna jak się budynki po białych
  • Odpowiedz
  • 116
@zonecom: Ale kolor skóry nie jest przyczyną. Przyczyną jest to, że ludzie którzy tam mieszkają i mają akurat ten kolor skóry nie potrafią funkcjonować na poziomie białych państw, bo nigdy przez ostatnie 5k lat nie musieli tego robić. Oni nawet nie kumają czym jest państwo w naszym rozumieniu. Żyli sobie własnym życiem na długo zanim przybyli biali i będą sobie żyli sowim życiem jeszcze długo po tym jak biali się
  • Odpowiedz
@zonecom:

Dlatego RPA czy Zimbabwe przed przybyciem białych - dzicz i lepianki

Australia, Ameryka

Zauważ, że "biały człowiek" nie dostosowuje się do tych środowisk, tylko zmienia je
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz:

Tyle to nie. Bardziej powstawianie cywilizacji.

Ok, miałem to samo na myśli - według mnie ewolucja jest pojęciem znacznie bardziej szerokim niż tylko ewolucja gatunków, ale właśnie proces powstawania cywilizacji, społeczeństw, religii itd. też wg mnie mają charakter
  • Odpowiedz
@kot_do_drzwi: Ja wiem, że portal ze śmiesznymi obrazkami i spłycać można pewne sprawy tylko, że no....

Ludy Ameryk Południowych znały koło, ale go nie uzywały w szerszym zakresie. Mieli drogi, ale nawet to nie było zbyt zorganizowane jeżeli chodzi o jakiś ruch towarowy.

Ja wiem, że Europa czasem ma sie za kolebkę cywilizacji mimo, że jest nią jednak Bliski Wschód. to jednak dalej nikt nie bronił lepszej organizacji państwowej w
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz:

przez to cechują się bardzo małą innowacyjnością, brakiem poważniejszych wynalazków i niechęcią do wykraczania poza własne podwórko

Co za bzdura xD Indie miały ogromny dorobek w naukach takich jak matematyka czy astronomia, jak w Europie na chleb mówili pep xD

Nie twórz sobie własnych teorii, bo mocno Ci to nie wychodI
  • Odpowiedz