Aktywne Wpisy

theqkash +190
Mireczki, zrobiłem sobie domowy FlightRadar na biurko i wrzucam, bo może komuś też się przyda.
Sytuacja znana: coś przelatuje nisko nad chatą, człowiek odpala apkę w telefonie, a tam reklamy, konto premium i "kup subskrypcję żeby zobaczyć wysokość". Stwierdziłem, że nie, i napisałem własny soft na gotową płytkę ESP32 z dotykowym ekranem 7 cali (Waveshare, ~190 zł w Botlandzie czy Kamami, do tego obudowa z drukarki albo z allegro). Nic nie trzeba lutować.
Sytuacja znana: coś przelatuje nisko nad chatą, człowiek odpala apkę w telefonie, a tam reklamy, konto premium i "kup subskrypcję żeby zobaczyć wysokość". Stwierdziłem, że nie, i napisałem własny soft na gotową płytkę ESP32 z dotykowym ekranem 7 cali (Waveshare, ~190 zł w Botlandzie czy Kamami, do tego obudowa z drukarki albo z allegro). Nic nie trzeba lutować.
źródło: esp32
Pobierz
Besalama +46
Od prawie 3 tygodniu chodzę na siłownię I muszę powiedzieć że baby na siłce to porażka. Sama jestem dziewczyną i ubieram się normalnie, luźne spodenki i koszulka bo moim celem na siłce jest ćwiczyć ale inne dziewczyny? Chyba myślą że są w burdelu zamiast na siłowni. I tylko się wypinają. Cringe. Chyba nie ma bardziej zboczonych osób jak baby na siłce. Zazwyczaj wtedy idę poćwiczyć w miejsce gdzie więcej jest facetów niż

I wiecie, gdyby jeszcze tyle zarabiał świetny nauczyciel fizyki, albo genialna matematyczka, to byłoby to w porządku. Ale takie pieniądze przecież dostaje też np. wuefista rzucający dzieciom piłkę do grania, czy też nauczycielka muzyki :D
Przypomnę też, że polscy nauczyciele są tymi, którzy w Europie pracują najmniej, a pensje mają już wyższe niż wielu krajach zachodnich :D
#edukacja #nauczyciele #lekarz100k #nauczyciel10k #konowalposting #szkola
źródło: Zrzut ekranu 2026-07-02 131558
Pobierz@Prawdziwy_Oponiarz: Gdyby tak to wyglądało, to nie trzeba byłoby mieć aż 700 tysięcy nauczycieli w Polsce ;)
To bardziej wygląda w ten sposób, że nauczyciele podają pensję zasadniczą (która jest rzeczywiście około minimalnej), ale nie mówią, że realna pensja jest powiększana o dodatki, które stanowią dodatkowe 60-80% wynagrodzenia.
Od dawna piszę, że mediana płac w przeciętnej podstawówce jest wyższa niż w korporacji w top5. Nauczyciele mistrzowsko latami budowali w społeczeństwie przeświadczenie, że są słabo wynagradzani, więc przywykliśmy do przymykania oka na wymiar pracy wynoszący 18 godzin tygodniowo i 56 dni urlopu rocznie.
Tylko jakoś Broniarz zapomniał wspomnieć o tych wszystkich nagrodach, dodatkach i nadgodzinach (nadal niesumujących się do 40
@niecodziennyszczon: Taki mam problem, że pani rysująca nutki i grająca na cymbałkach zarabia więcej, niż muzyk w filharmonii.
@camelinthejungle: Tak powinno być, ale nie zrobi tego żadna władza, bo sami tylko nauczyciele+bliskie rodziny to
To jest q--a splunięcie w twarz każdemu pracującemu człowiekowi
@DwaKolory: w filharmonii ostatnio widziałem ogłoszenie o pracę. Zasadniczo minimalka.
Aaaaale… jak to zwykle bywa w przypadku wydawania publicznych pieniędzy, diabeł tkwi w szczegółach. Często pani od muzyki, muzyk w filharmonii i nauczycielka w szkole muzycznej to ta sama osoba. W każdej z tych instytucji nawet na pełen etat nie
@DwaKolory: Bądźmy szczerzy, masz głęboko w chuju także muzyków z filharmonii i miałbyś ból d--y o to, że zarabiają więcej niż programista, czy tam inny polibudziarz, gdyby zarabiali więcej ¯\(ツ)/¯
@BiggerJapanTapczan: Jest jeszcze gorzej - dni wolnych od szkoły w ciągu roku jest więcej niż dni w których się do szkoły chodzi ;)
@camelinthejungle: Zgadza się i jest to możliwe tylko dlatego, że nauczyciele w Polsce pracują absurdalnie mało godzin na pełen etat. Normalnie jak człowiek wraca z pracy do domu to chce odpocząć, a nauczyciel mając tyle wolnego czasu bez problemu ogarnia sobie zajęcia dodatkowe typu korepetycje, prywata itd.
@niecodziennyszczon: słuchaj, tutaj problem jest inny. Filharmonie w Polsce są instytucjami utrzymywanymi z budżetu samorządów/centralnego.
Gdyby to były prywatne firmy, to piąte skrzypce mogłyby i zarabiać 10k netto za jedno muśnięcie strun. Oznaczałoby to, że albo tyle jest
@niecodziennyszczon: Wszystko zależy tak naprawdę od perspektywy. Generalnie chodzi o to, by zachować jakąś racjonalność pensji w sektorze publicznym. Zakładam, że muzyk z filharmonii jest "cenniejszy" (takich ludzi jest mniej, są trudniejsi do wyszkolenia, droga takiego rozwoju często wymaga wielu poświęceń
@DwaKolory Tyle to może zarabia dyplomowany i to mając na swoim garbie sporo lat wysługi. Przeciętny nauczyciel i to w szczególności taki bez awansu ma znacznie niższe zarobki, więc nie generalizuj. I weź też pod uwagę, że awans na dyplomowanego to jest ok. 10 lat pracy i też nie masz gwarancji, że w tym czasie
@niecodziennyszczon: Kultura to przecież rzecz niepojęta dla wykopka. W końcu jaką korzyść z tego będzie miał amerykański kapitalista?
@DwaKolory: Brutto. 7 na rękę.
Zalezy od nauczyciela. Żeby zrobić tyle to musi mieć więcej niż jeden
Nauczyciele wf-u to cyrk, nie prowadzą ŻADNYCH zajęć poza obowiązkowymi zaliczeniami, macie piłkę i grajcie w polskim szkolnictwie wiecznie żywe.
Ilość dni wolnych jest ogromna, zresztą mają wolne w najlepszym okresie na urlopy. A nikt nie zabrania sobie wtedy