Wpis z mikrobloga

Pytanie:

Gry na PC są w wersji cyfrowej od lat i wszyscy uważają że to w porządku.

Dlaczego przejście konsol na wersję cyfrowa miało by być nie w porządku?

Czy ma to jakiś związek z tym że PC nie zrobił tego od razu?
Nie wyszedł na środek Gaben i nie powiedział:

Dobra kmioty od jutra tylko cyfra?

Pc przeniósł się na cyfrę sam z siebie, nikt tego nie narzucił, po prostu sprzedaż napędów, PC z napędami i fizycznych wersji malała a cyfrowa rosła

#pytaniedoeksperta #pytanie #gry #playstation #pcmasterrace #konsole
ProstyKrzywy - Pytanie:

Gry na PC są w wersji cyfrowej od lat i wszyscy uważają że t...

źródło: 1000137083

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@hpiotrekh: ja nie bronie, ja pytam.

A co jeśli na konsoli pojawili by się alternatywy w stylu steam / gog?

Czyli cała afera z fizycznymi wydaniami to nie jest problem ze cyfrowe wersję mogą zniknąć tylko problemem jest to że cyfrowych nie da się odsprzedać?
  • Odpowiedz
@ProstyKrzywy: Z grami na płytach to jest ciekawa. Kiedyś rzeczywiście miało to sens bo PS1 i PS2 nie posiadały dysku twardego. Tak więc gra ładowała się z płyty i wymagała płyty do grania. Gdy na konsolach pojawiły się pierwsze HDD na które były kopiowane pliki gry płyta stała się już tylko formą uwierzytelnienia licencji - jej obecność w napędzie była wymagana żeby uniemożliwić fizyczne piractwo.
  • Odpowiedz
  • 1
@Larsberg: ogrom gier nawet mimo posiadania płyty sprawdza licencję online, day one patche, dodatkowe pliki do pobrania.

Ja nie bronie korporacji, ale patrząc z pozycji firmy płyty się nie opłacają.

Również z tego powodu że ktoś grę odsprzeda
  • Odpowiedz
Czyli cała afera z fizycznymi wydaniami to nie jest problem ze cyfrowe wersję mogą zniknąć tylko problemem jest to że cyfrowych nie da się odsprzedać?

@ProstyKrzywy: dla mnie tak, bo ani nie jestem kolekcjonerem, ani jakimmś wielkim graczem, więc możliwość kupowania po premierach za ułamek ceny był korzystny.

Tak w ogóle to mnie to trochę j---e, bo konsoli to chyba od roku nie odpaliłem, ale sam fakt takich działań mnie
  • Odpowiedz
@ProstyKrzywy: To daje absolutny monopol Sony na dyktowanie wygórowanych cen. Na PS Store gry kilkuletnie mają często ceny jak premierę gdzie na PC pospadały już znacznie. Na PC masz Steam, Epic, GOG, platformy poszczególnych wydawców + stronki z kluczami w efekcie masz konkurencje która sprawia, że ceny spadają w dół. Do tego dochodzi polityka Sony która sprawia, że jest obawa czy ci tej gry z konta nie usuną pod jakimś
  • Odpowiedz
@ProstyKrzywy: Na PC masz kilka głównych sklepów (Steam, GOG, Epic, Ubi, EA itd.) i pierdyliard innych keyshopów. Nie mówię już o różnych bundlach. Przez co większa jest konkurencja i parcie na obniżki (poza wyjątkami jak Baldur's Gate 3). Na plejaku masz tylko sklep Sony i może jakieś pojedyncze keyshopy = brak konkurencji = wyższe ceny.
  • Odpowiedz
  • 0
@makaronzjajkiem: ale masz tutaj nieujętą weryfikację licencji, która nie pobiera danych i pozwala grać offline.
Ale wymaga (teraz) jednorazowej weryfikacji prawdziwości kopii.
Np Gothic remake, nic nie pobierał, po sprawdzeniu masz 100% offline ale gra musiała być raz podłączona do internetu.

A nawet według Twoich statystyk 27% to prawie 1\3 gier, tak to dużo.
Bo zależy jaka jest pula sprawdzająca, bo jak liczy wszystkie gry takie za 5 zł które
  • Odpowiedz
@ProstyKrzywy: Jesteś za młody by to ogarnąć na PC jest cyfra i ludzie nie maja problemu bo jest konkurencja pomimo że steam ma większą cześć w tym. Na PC jest inna kultura bo wiedzą że jak usuną im gre ze sklepu to ktoś to zarchiwizował i sobie pobierze za darmo i będzie miał w------e w producenta. Na PC jest piractwo które jakby wymusza na producentach w miare przestepną cene, bo
  • Odpowiedz
@ProstyKrzywy: problem jest złożony, bo to nie tak że nikomu nie przeszkadza brak płyt na pc. Tak samo wielu przeszkadzało i wielu z nich przesiadło się na konsole, nieliczni pewnie dalej siedzą na pc i albo piracą albo się przemogli do cyfry ale to nie znaczy, że im się to podoba.

Na pc jest tyle dobrze, że masz konkurencję, tanie klucze czy w ostateczności piraty, gdy gra zostanie wycofana ze
  • Odpowiedz
  • 0
@makaronzjajkiem: wiesz statystycznie to ja i mój pies mamy po 3 nogi xD

Ja oczywiscie nie neguje tego co pokazujesz.
Ale dobrze było by znać grupę kontrolną i ilość.
Bo może się okazać że to no 1000 gier z czego 300 to tytuły AAA które wymagają połączenia online a 700 to paździerze za 4zl napisane przez studenta informatyki
  • Odpowiedz
@ProstyKrzywy: to nie jest tak że ja popieram, czy nie popieram sony. Mnie ta decyzja w ogóle nie dziwi, spodziewałem się jej od dawna i też mnie za bardzo nie dotyka, bo sony nie dostało ode mnie złamanego grosza. Miałem kupić horizona i pierwszego gow na gog, ale po tym jak wycofali się z wypuszczania gier na pc, nie kupię tych gier. Natomiast ludzie którzy wybrali zamknięte platformy nie będą
  • Odpowiedz
  • 0
@Yaoschi: jesteś za młody xD
Pewnie mógłbym być Twoim ojcem ale niech będzie xD

Rynek gier PC przeszedł na cyfrę sam z siebie, nikt im tego nie zarzucał.

Nikt nie usunął siła napędow z PC tak jak nikt nie zrobił tego
  • Odpowiedz
@ProstyKrzywy: lol, jak widzę wyparcie wjechało na pełnej. Jeśli fakty się nie zgadzają to tym gorzej dla faktów.

Nie wiem od kiedy student informatyki może sobie od tak wydać byle co na płycie (na konsole). No, ale jak widzę wiesz więcej niż ja. Więc oświeć mnie mistrzu jak wygląda wydawanie gier na konsole (mówimy o wersjach pudełkowych). ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@makaronzjajkiem: widizsz ja tylko pytam, nic nie wypieram.
Pokazałeś 2 diagramy kołowe, bez źródła, nie wiem nawet czy to są gry na pc czy na konsole czy co to w ogóle jest

Mówię tylko ze statystyki można czytac (i pokazać) w różny sposób.
I napisałem też że tego nie neguje ani też że możesz mieć rację
  • Odpowiedz
@ProstyKrzywy: Widze że w ogóle nie odniosłeś się do mojego komentarza tylko jak mantrę wypisujesz w kółko to samo(Co zabawne ostatnim zdaniem przyznałeś mi racje że sony będzie miało wieksze zyski poprzez monopol a klient ruchany jak zwykle). Szkoda tylko, że wypominasz wiek, a sam masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Yaoschi: ale do czego niby mam się odnieść?
Ja się ogólnie z Twoim stwierdzeniem zgadzam.
Może odnośnie piractwa bo teraz znów się ruszyło bo jest jakaś nowa metoda a tak to przez ostatnie 3 albo więcej lat denuvo było dosyć skuteczna ochrona
  • Odpowiedz