Wpis z mikrobloga

Moim skromnym zdaniem, dramatem w Polsce jest to, że spoleczenstwo nie wspolpracuje ze soba i w ogole nie na kultury wspoluczestnistwa w zyciu spolecznym, tylko kazdy jeden mysli jak tu sie najwiecej nachapać.

Tym co Polakow oburza w aferze z konowałami nie jest to, że oni tyle zarabiają. Oburzajace dla przecietnego Polaka jest to, że to nie on deklaruje w Pit przychod 1,6 mln, tylko ktos inny.

Podczas gdy prawdziwym problemem, ktory normalne spoleczenstwo powinien bardzo mocno aktywizowac, jest to, ze autentycznie w Polsce istnieje system kastowy i nie na zadnej rownosci. Rowniez wzgledem prawa, wiec nie mozna u nas mowic w ogole o funkcjonowaniu rzadow prawa.

I w tym jest caly problem. #konowalposting
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 326
@Ulic_Qel_Droma

Podczas gdy prawdziwym problemem, ktory normalne spoleczenstwo powinien bardzo mocno aktywizowac, jest to, ze autentycznie w Polsce istnieje system kastowy i nie na zadnej rownosci. Rowniez wzgledem prawa, wiec nie mozna u nas mowic w ogole o funkcjonowaniu rzadow prawa.

Amen, kolego.
  • Odpowiedz
  • 539
@Ulic_Qel_Droma: dlaczego masz takie błędne założenia, skąd wiesz co siedzi nam w głowie. Ja się wcale nie oburzam, że jakiś lekarz nakradł a ja nie. Mnie oburza, że on kradł za przyzwoleniem innych bo tam żeby tak kraść to musi być zmowa kilkunastu osób. Ktoś te wypłaty zatwierdzał, ktoś je wypłacał, ktoś widział ile pieniędzy idzie z NFZ na wypłaty. Dodatkowo oburza mnie, że to nie mogło istnieć w jakiejś
  • Odpowiedz
  • 14
@Ulic_Qel_Droma: to samo myślę, pisałem coś podobnego. Kiedyś jeszcze jakoś kleił to kościół i socjalizm (również z powodu ogólnonarodowej niechęci do systemu i pragnienia zmian), a teraz turbokapitalizm odpina Nam wrotki. Wskaźnik dzietności jest też tak niski dlatego, że nie tylko nikt Ci jakkolwiek z Nimi nie pomoże, ale jeszcze będą Cię wyśmiewać. Kiedyś lekarz czy prawnik to były szanowane zawody, bo miały pewien etos i ten szacunek był dla
  • Odpowiedz
@Ulic_Qel_Droma: mnie to nie obchodzi ze ktos zarabia 1,6, dwa czy trzy miliony rocznie jesli ktos pracuje na warunkach rynkowych ALE Oburza mnie to ze płacimy za to z pieniędzy podatników i godzimy sie jednoczensie na to ze i tak z tych usług nie mozemy skorzystać xD
wiec płacimy jeszcze ekstra za leczenie prywatne xDDDD

Dodatkowym horrendum jest fakt branża betonuje pasożytniczy układ ograniczajac dostęp do zawodu limitujac konkurencje w
  • Odpowiedz
Tym co Polakow oburza w aferze z konowałami nie jest to, że oni tyle zarabiają. Oburzajace dla przecietnego Polaka jest to, że to nie on deklaruje w Pit przychod 1,6 mln, tylko ktos inny.

@Ulic_Qel_Droma: Przecież to bzdura. Każdy od lat wiedział, że lekarze zarabiają fortuny i właściwie do teraz nikomu to nie przeszkadzało, mało tego, ludzie jeszcze tego bronili, że oni życia ratują, żeby nie zaglądać innym do kieszeni
  • Odpowiedz
Moim skromnym zdaniem, dramatem w Polsce jest to, że spoleczenstwo nie wspolpracuje ze soba i w ogole nie na kultury wspoluczestnistwa w zyciu spolecznym, tylko kazdy jeden mysli jak tu sie najwiecej nachapać.

@Ulic_Qel_Droma: Tak, nie mamy w ogóle kultury społecznej, każdy sobie, a jak jest ktoś, kto próbuje coś poprawić, to wylewa się na niego hejt, np. konfitura, partia, która chce coś zrobić, podnieść wiek emerytalny, przegrywa wyboru. Zwrócisz
  • Odpowiedz
Przecież to bzdura. Każdy od lat wiedział, że lekarze zarabiają fortuny i właściwie do teraz nikomu to nie przeszkadzało

@mandanda: raczej nikt nie spodziewał się, że byle konował w powiatowym jest w stanie okraść, tak okraść społeczeństwo na miliony, miał to być pojedyncze czarne owce, o tu wychodzi z każdym dniem, że to całe stado
  • Odpowiedz
@Nadia_: @Ulic_Qel_Droma
mnie przede wszystkim oburza nie to ile zarabiają tylko fakt że uwłaszczyli się na państwowym systemie zdrowotnym i zrobili sobie z tego prywatny folwark za przyzwoleniem państwa.

Bo gdyby cały NFZ działał sprawnie i tak jak powinien, ludzie którzy płacą co miesiąc składki byli przyjmowani w normalnych terminach i z godnością, a szpitale miały budżety na plus, to tak naprawdę miałbym gdzieś to czy lekarz zarabia 30
  • Odpowiedz
@Ulic_Qel_Droma: problemem jest to że społeczeństwo chce człowieka który cokolwiek potrafi równać w dół, nie jest dziwnym więc że skopuje się z drabinki tych którzy chcą się na nią wdrapać i na niej zawadzać. W USA w złotych czasach jak miałeś sąsiada milionera to się cieszyłeś że znasz fajnych ludzi i może zrobisz z nim interes. Dzisiaj to pewnie jest p0lackie myślenie "dorobił się pewnie złodziej" i p------------e go do
  • Odpowiedz
@Heroina340: ja uważam, że rząd Tuska wywali się na służbie zdrowia. Od lat powtarzali, że system jest za mało dotowany i powinniśmy wydawać na służbę zdrowia większy procent PKB. Obecnie wydajemy rekordowe kwoty a jedyne co się poprawiło to - zarobki lekarzy i ludzie o to są w-------i. Bo kolejek nie skrócili, co więcej do mediów przedostają się raczej informację, że ograniczają świadczenia diagnostyczne na NFZ (gastroskopię o której od
  • Odpowiedz