Wpis z mikrobloga

Ciekawostka
Od 2007 roku angielscy piłkarze przekazują wszystkie pieniądze za grę w drużynie narodowej na cele charytatywne. Ta szczytna idea zrodziła się z pomysłu ówczesnych liderów kadry - Davida Beckhama, Franka Lamparda, Gary'eg Nevilla i Steven'a Gerrarda. Uznali oni, że reprezentowanie barw narodowych to wystarczający zaszczyt. Wspaniała inicjatywa trwa po dziś dzień.

#mecz
calban - Ciekawostka 
Od 2007 roku angielscy piłkarze przekazują wszystkie pieniądze ...

źródło: 5952

Pobierz
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@calban: Fajna ciekawostka, Wydaje mi się że w przynajmniej w Europie takie zachowanie powinno być standardem. W reprezentacji nigdy nie powinno się grać dla pieniędzy. Są rzeczy ważniejsze. Tym bardziej dla ludzi z ugruntowanym statutem finansowym o jakim przeciętny człowiek może pomarzyć.
  • Odpowiedz
@tadeusz-rozwadowski: Takie zachowanie jest standardem w znacznej większości krajów, Anglicy to robią zorganizowaną grupą, piłkarze większości innych krajów po prostu indywidualnie na jakiś cel przeznaczają należną im wypłatę.
Mało jest takich krajów jak Polska, gdzie multimilionerzy przyjeżdżają dostać wypłatę za wakacje.
  • Odpowiedz
@tadeusz-rozwadowski: o ile wiem to właśnie na zachodzie reprezentacje płacą zawodnikom "symboliczne" kwoty za sukcesy. Tylko u nas była taka afera premiowa ZA WYJŚCIE Z GRUPY która r-------a reprezentację w drobny mak. Chociaż bardziej mnie w-----a, że tak o sobie Morawiecki wyszedł i za nasze pieniądze powiedział sobie na luzie że o będzie premia rządowa za wyjście z grupy i ludzie już o tym zapomnieli.
  • Odpowiedz
@calban: @matixrr @tomwick55 @first @vorky W kadrze się gra o honor, w klubie o $$$, ktoś dawno na to nie wpadł, a MŚ 1978, MŚ 2002, MŚ 2022 pokazały, że Polacy lubią kłótnię o $$$ i dlatego Lampard miał kontrakt z PEPSI, Beckham człowiek kontrakt, a inni też bywali chętni na nich jako ludzie do reklam, sam pamiętam dużą reklamę CHELSEA w Londynie strojów ich nowych,
  • Odpowiedz