Wpis z mikrobloga

@r5678: HDMI masz normalnie na USB C, rj45 to uzywa może 0.5% userow laptopów, klawiatura zewnętrzna w laptopie to też niszowe zastosowanie, drukarka jest po wifi, myszka po bluetooth. Po prostu większość userow podpina tylko 1 kabel - zasilający.
  • Odpowiedz
HDMI masz normalnie na USB C, rj45 to uzywa może 0.5% userow laptopów, klawiatura zewnętrzna w laptopie to też niszowe zastosowanie, drukarka jest po wifi, myszka po bluetooth. Po prostu większość userow podpina tylko 1 kabel - zasilający.

@mwmichal: ja mam stację dokującą z podpiętymi 3 monitorami, rj45, klawiaturą, słuchawkami bezprzewodowymi i stacją dokującą do nich, kabelkiem do telefonu do tego w kompie na USB A token do VPN
  • Odpowiedz
@Pawel993: Oczywiście, że tylko usb-c. Standaryzacja i zmuszenie producentów, w tym Apple, do przejścia na usb-c to był krok milowy dla cywilizacji wyrzucającej setki ton kabelków każdego roku.
  • Odpowiedz
Oczywiście, że tylko usb-c. Standaryzacja i zmuszenie producentów, w tym Apple, do przejścia na usb-c to był krok milowy dla cywilizacji wyrzucającej setki ton kabelków każdego roku.

@naprawtagi: jedyne co sie boje że wyjdzie cos lepszego od usb-c i bedzie problem to wdrożyć ale usb-c na razie robi dobra robote
  • Odpowiedz
Dla mnie to mogłyby być same usb-c o ile wszystkie wspierałyby minimum thunderbolt 4 no i byłoby ich więcej niż jeden na stronę laptopa.

Od dobrych paru lat stosuję politykę "type-c only" i nie jest łatwo. Producenci nadal wciskają stare porty, jeszcze bym ich rozumiał jakby dawali jedno usb-a bo ktoś w 2026 roku nadal ma kilka starych kabli i chciałby je użyć. Taki Steam Machine ma aż 4 takie porty usb-a
Ilirian - Dla mnie to mogłyby być same usb-c o ile wszystkie wspierałyby minimum thun...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@BananowyKrol: @Pawel993 ciekawi mnie jak się połączycie przez WiFi do serwera ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak sam lubie USB-c i naprawdę ułatwia sprawę, tak serio brakuje rj45.
Hdmi zazwyczaj jest, Jack do słuchawek już w sumie się nie używa bo wszystko na bluetooth, ale zwykle usb a i rj45 to fajnie jakby dodawali.
  • Odpowiedz
Ktoś dziś jeszcze tęskni? Może za napędem CD też?

@prawdziwek: I jedno i drugie by się czasami przydało, gdzie inne klasy PC też nie mają już napędów cd/dvd. Bardziej wkurza brak usb a. Huby nie są dla mnie optymalnym rozwiązaniem.
  • Odpowiedz