Wpis z mikrobloga

#kiszak Ogólnie to było spodziewane że gry Konsolowe będą musiały przejść na cyfrowe kopie, wcale mnie to nie dziwi bo:
Zmiejsza koszty produkcji gier (co oczywiście nie przełoży się na tańsze ceny gier dla nas)
Zmiejsza dzielenie się daną grą (oczywiście dalej można koledze podać pasy do konta, ale i tak trzeba się dzielić kontem, raczej dwie osoby naraz osobno nie mogą grać)
Ktoś mówił że gry to sztuka, więc cena za faktyczną grę (a raczej prawa do niej) są tak samo drogie a może nawet droższe niż niektóre obrazy, w sumie można powiedzieć że wykupujemy dostęp do doświadczania gry a nie samą grę i mamy dostęp dopuki wydawca ma chęć ją udostępniać.
Co do StopKilingGames nie jestem hejterem ale z tego co słyszałem to wydawcy gry mieli trzymać aktywne serwery nawet jeśli by to przynosiło straty, co jest nie prawne (to tak jakby zmusić muzeum to zakazu zmiany eksponatów, niby fajnie ale po 3 razie nie chciałbym przychodzić oglądać tego samego)
To moje takie małe przemyślenia, może w którymś miejscu mam rację może nie, mam to gdzieś.
Ps nie da się zgrywać gier na płyty jak kiedyś? Pewnie są jakieś zabezpieczenia ale warto spytać
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mielonq: ale naraz w tej samej chwili czy trzeba czekać aż jedną osobą skończy grać by druga mogła?
Nie jestem konsoli email więc nie wiem jak to na różnych pratformach wygląda ale na steam gdy znajomy chce pograć w jakąś grę to jestem proszony o wylogowanie się
  • Odpowiedz
Co do StopKilingGames nie jestem hejterem ale z tego co słyszałem to wydawcy gry mieli trzymać aktywne serwery nawet jeśli by to przynosiło straty, co jest nie prawne (to tak jakby zmusić muzeum to zakazu zmiany eksponatów, niby fajnie ale po 3 razie nie chciałbym przychodzić oglądać tego samego)

@tomasz-problem0133: Nie. StopKillingGames nie chce zmuszać twórców do trzymania aktywnych serwerów, a jedynie żeby zepewnili możliwość odpalenia gry w trybie offline
  • Odpowiedz
@tomasz-problem0133: no jest taka funkcja, że możesz sobie udostępnić gry z biblioteki innej osoby i tak jakby można grać w jedną grę z obu kont na raz. Jedynie problemy były jak trzy osoby chciały w tą samą grę grać. I jedynie to działa z grami cyfrowymi
Na dodatek jeśli korzystasz z biblioteki innej osoby i jak ona na swoim koncie odpali jakąś grę to po prostu nic się nie dzieje
  • Odpowiedz
raczej dwie osoby naraz osobno nie mogą grać

@tomasz-problem0133: z jednej płyty też

Co do StopKilingGames nie jestem hejterem ale z tego co słyszałem to wydawcy gry mieli trzymać aktywne serwery nawet jeśli by to przynosiło straty, co jest nie
  • Odpowiedz