Wpis z mikrobloga

#zalesie #motoryzacja #samochody #prawo

Kupuje samochód dla żony i może mi ktoś powiedzieć o co chodzi w tym procederze, czy ja mogę coś z tym zrobić?
Już drugi raz jak auto mi sie spodobało i chce kupić u handlarza, mam płacić

A chłop mi mowi, że nie wystawi mi faktury na cała kwote tylko np. pół
Czy ja to mogę gdzieś zgłosić do US, POLICJA ?

Bo mi przyszła do głowy taka sytuacja teraz, że jak to się powtórzy

1. Od poczatku wejscia na komisj wlaczam nagrywanie
2. chce kupic auto
3. chlopowi zaczynam placic a on znowu, ze zrobi fakture na X ale auto kosztuje 2X
4. Mowie ze place x, albo wzywam policje, mam wszystko nagrane ...?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Warkol kupowanie auta w komisie to już jest hardkor, a co faktur no mniej ma skarbówce do oddania a i w razie jak byś się z nim sądził to też tylko połowę ryzykuje.
  • Odpowiedz
@Warkol: miałem podobnie ale typ przywiózł na lawecie mi pod dom ja wskoczyłem po kasę i wystawia fakturę i się pyta czy może być np o 6k mniej ja mówię no nie bardzo a on że przecież mi przywiózł za darmo i też chce coś zarobić XD ja powiedziałem nie to nie niech zabiera do siebie a miał 100km więc finalnie wyszło tyle ile zapłaciłem. Najważniejsze nie płacić żadnych zadatków
  • Odpowiedz
@Warkol: Być może miał fakturę zakupową na niską kwotę. Niestety kupując na pewnych portalach wszystkie koszty wrzucają na inną fakturę, a sama faktura za samochód jest niska i wówczas im nagle wychodzi gigantyczny zarobek i w ten sposób próbują to na przykład obejść.

@sberatel W obecnych czasach nie ma żadnej różnicy czy komis czy aso. Wszędzie mogą oszukać. A jak znajdziesz komis który ma wiele dobrych opinii, to nie
  • Odpowiedz
@Warkol: @PiotrFr mialem klientke, ktora kupila bezwypadkowe auto w komisie bez sprawdzania i 20 zamiast 40k na kwicie. okazalo sie spawane chamsko po podlodze. dzwoni do handlarza on zwrotow nie przyjmuje. poszla na policje i policjant jej powiedzial ze moze oczywiscie przyjac zgloszenie przestepstwa oszustwa i zanizenia kwoty na dokumencie na handlarza ale jednoczesnie bedzie musial zalozyc sprawe na nia ze zgodzila sie na zanizenie kwoty na fakrurze xD
  • Odpowiedz
@PiotrFr: to oczywiście też ale często właśnie wystawienie pełnej faktury rozwala im biznes,

miałem wgląd w taki zakup około 10-letniego auta ze Szwajcarii, parę lat temu, oferta już u nas na otomoto na 25k, zarobek na mi handlarz miał po imporcie i naprawieniu jakieś drobnej szkody pokroju 5k i jakby wpisał w umowie pełną kwotę to by zarobił na tym ze 2k no to zupełnie bez sensu sobie doopę zawracać
  • Odpowiedz
@Warkol: Nie wiem. Ja zawsze marzyłem, żeby takim cwaniakom zapłacić tyle ile w umowie. Jego problem. Albo zapłacić więcej, a potem zgłosić do banku czy gdzieś że pomyłka, bo za dużo zapłaciłeś i pokazujesz umowę, a tam cena 2 razy niższa i ci muszą zwrócić pół.
  • Odpowiedz