Wpis z mikrobloga

@ponton: kiedyś myślałem, że to ograniczanie wolności, ale im chlop starszy, tym bardziej jestem skłonny wprowadzić jakieś limity.
Dla przykładu- tiry mają taki kaganiec na chyba 90 i żyją. Nie wiem czy płaczą i mają ból d--y, ale se jadą od lat tym tempem. Podejrzewam, że nawet limit 120 z czasem przyjaby się i tylko auta typu karetki /policyjne miałyby zdjęty soft (+sebixy)
  • Odpowiedz
  • 6
@Jakobo: bo najwyższe ograniczenie w Polsce to 140 km/h (najwyższe w Europie), więc 140 + 20 km/h zapasu, ale może być też 140 km/h bez zapasu
  • Odpowiedz
@ponton: tru, 180 km/h jechałem może kilka razy w życiu i to tylko głownie dlatego, że chciałem na prostej na autostradzie sprawdzić do ilu pociągnie nowa fura. Tak to max 150 a i tak już żre tylko wachy ze szok
  • Odpowiedz
@ponton: i do tego przyspieszanie od 140 do 160 jest 2-3 razy mniejsze niż normalnie, żeby była pewność, że masz w ogóle jakąś przestrzeń na to
  • Odpowiedz
@niecodziennyszczon:

odałbym jeszcze fabryczne zielone światełko z przodu sygnalizujące pieszemu chcącemu przejść przez pasy, że zbliżający się kierowca zwalnia. Tak banalnie proste, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł.

Ten pomysł aktualnie jest testowany, na razie zbierają dane i dyskutują czy to wprowadzić.
Anthrax91 - @niecodziennyszczon: 
odałbym jeszcze fabryczne zielone światełko z przod...

źródło: sgGk9lBaHR0cHM6Ly9vY2RuLmV1L3B1bHNjbXMvTURBXy9iYTQwNTBmNjA4NjUwYTdmZWQyNTk4NGEzMmQyZjQzOS5qcGeRkwXNAtDNAZTeAAKhMAehMQQ

Pobierz
  • Odpowiedz
@ponton: Pełna zgoda, chociaż przyspieszenie 'rakietowe' to bym zostawił dla bezpieczeństwa przy wyprzedzaniu, bo to kluczowe. Ale dlaczego nikt tego nie wprowadzi? Bo to uderzyłoby w sam fundament ego bogaczy. Oni mają jakąś cholerną potrzebę czucia się lepszym i ponad to, co może zwykły człowiek. Gdyby Ferrari, Lambo i inne 'fury' jechały max 160, to co by je odróżniało od Octavii? Teraz ta absurdalna prędkość maksymalna to jedyna 'magiczna' cecha,
  • Odpowiedz
@ponton tak. Zabronić montować silniki spalinowe o pojemności 1.0l, a elektryki max 50kW ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Maluch miał 24 konie mechaniczne i 160km/h nie dawał rady jechać - komu to przeszkadzało?
  • Odpowiedz
@ponton ma to sens gdyby na świecie istniały tylko drogi publiczne. Niestety mamy drogi prywatne, tory, nie publiczne. Nie ma czego tutaj dyskutować, no chyba że ty poprostu jesteś anty fanem sportów motorowych
  • Odpowiedz
Dodałbym jeszcze fabryczne zielone światełko z przodu sygnalizujące pieszemu chcącemu przejść przez pasy, że zbliżający się kierowca zwalnia. Tak banalnie proste, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł.

@niecodziennyszczon: @Dobroczyciel @ponton pytanie tylko po co? moim zdaniem useless feature i nic dziwnego że nikt na to nie wpadł. Poza tym czytałem już o tym dobrych parę lat temu.
  • Odpowiedz
@ponton: no dobra, ale powinno się dać to jakoś wyłączyć jak pojadę na silesia ring kręcić swoje rekordy okrążeń. No i w Niemczech też wypadało by mieć zdjęty limit na Autobahn. A też nie chcę, żeby mnie auto śledziło GPS'em.
  • Odpowiedz