Wpis z mikrobloga

Amerykanie na Reddicie nie są w stanie zrozumieć czego Europejczycy nie montują po prostu klimy

Ja też xD

3k z montażem na luzie da radę znaleźć i problem z głowy z upałami dożywotnio a od biedy i klima stojąca jest git poza hałasem (odpada używanie w nocy jedynie, ale co schłodzi w dzień to nie zagrzeje się od razu)

#polska #pogoda #z--------------a #klimatyzacja
jegertilbake - Amerykanie na Reddicie nie są w stanie zrozumieć czego Europejczycy ni...

źródło: liaker0i4x9h1

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jegertilbake: bo jesteśmy nosaczami i kto to widzioł 10zł więcej płacić za prąd. A tak serio to wykańczając mieszkanie olałem ten temat a teraz jak znajdę firmę to nie dość że zapłace x2 to wątpie aby od buta zrobili ale za rok bede miał na 100%
  • Odpowiedz
@jegertilbake: wiesz, kultura montażu klimatyzacji w USA wynika z klimatu. Zauważ, że większość USA leży bardziej na południe niż Polska, przez co temperatury są wyższe a i lato tam trwa dłużej. Sądzę jednak, że przez to, że coraz częściej w Europie mamy temperatury sięgające 35 a nawet 40 stopni - powoli trend się będzie rosnący.
  • Odpowiedz
@sprzedawcataniejwhyski: tylko taki przenośny jest głośny. Zajmuje trochę miejsca i w sumie też jego używanie może źle wpływać na stare wentylacje grawitacyjne, a nie wszędzie mają mechaniczne. Ponadto ja np. do tej pory kompletnie nie potrzebowałem klimatyzacji, więc o niej nie myślałem. Jeśli takie upały byłyby częściej, to faktycznie będę musiał pomyśleć nad klimą. Ale jak wszystko wróci do normy, to już wywalone do następnych upałów za kilkadziesiąt lat
  • Odpowiedz
@jegertilbake: Amerykańskie domy są z kartonu, tam praktycznie klimę masz 24/7 aby chłodzić/dogrzewać. Domy z cegły nie nagrzewają się tak szybko wewnątrz (no chyba że ktoś jest debilem i jak ma w domu 25 stopni to otwiera okno przy 35 na zewnątrz "bo gorąco").
Dodatkowo klima w naszym klimacie byłaby tylko użyteczna przez max 20 dni w roku
  • Odpowiedz
@ja_jesio_ne: No właśnie kupiłem przenośnego ale tak niemiłosiernie hałasował, że dokupiłem sobie kempingowego splita bo jednak w pokoju 2x4m nie widziałem sensu wstawiania 3kW klimy.
  • Odpowiedz
@jegertilbake: ja kupiłem kiedyś przenośna klimę, nie wiem może coś źle ustawiałem ale u mnie się nie sprawdziła w ogóle w bloku

Teraz w domu zamontowałem dwie jednostki na górze i na dole, całą zime tym dom grzałem teraz w upały mam po 21/22 stopnie w domu
Koszt 10 tys za dwie jednostki z montażem ale jakieś lepsze wziąłem żeby mrozy wytrzymały bo nie mam pieca
  • Odpowiedz