Wpis z mikrobloga

Czołem,

Sprawdziłem, ile powinien wynosić pierwszy próg podatkowy, gdyby od 2009 roku był waloryzowany tak jak płaca minimalna.

Dlaczego od 2009 roku? Bo wtedy wprowadzono skalę podatkową najbardziej podobną do obecnej: pierwszy próg i potem 32% od nadwyżki.

TL;DR: Pierwszy próg podatkowy powinien dziś wynosić co najmniej 300 tys. zł, jeśli miałby zachować relację do płacy minimalnej z 2009 roku. Obecne 120 tys. zł pokazuje, jak mocno próg został realnie zaniżony.

W 2009 roku pierwszy próg podatkowy wynosił:

85 528 zł

Płaca minimalna w 2009 roku wynosiła:

1276 zł brutto

Czyli pierwszy próg podatkowy odpowiadał wtedy około:

85 528 zł / 1276 zł = 67 minimalnym pensjom

A teraz porównanie z 2026 rokiem.

Płaca minimalna w 2026 roku wynosi:

4806 zł brutto

Gdyby zachować tę samą relację co w 2009 roku, pierwszy próg podatkowy powinien wynosić:

67 × 4806 zł = około 322 000 zł

Źródła:

https://www.pit.pl/skala-podatkowa-pit/stawki-na-lata-20082009-skala-podatkowa-pit-923015
https://www.zus.pl/baza-wiedzy/skladki-wskazniki-odsetki/wskazniki/minimalne-wynagrodzenie-za-prace-od-2003-r

#ekonomia #podatki #zarobki
  • 122
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 343
@trzynastka: Dlaczego tylko do minimalnej? A średniej? I wtedy powinno być coś pomiędzy.

@kwark64:

Można liczyć także do średniej krajowej. Wtedy wynik jest niższy niż przy płacy minimalnej, ale nadal dużo wyższy niż obecne
  • Odpowiedz
  • 34
gdyby próg podatkowy powyżej którego jest 32% wynosił 300k to zamknąłbym firmę

@kiciek: czytam piąty raz i nie rozumiem tego związku przyczynowo-skutkowego.

Dlaczego zamknąłbyś firmę, gdybyś miał wyższy próg podatkowy?
  • Odpowiedz
W 2009 roku pierwszy próg podatkowy wynosił:

85 528 zł

@trzynastka: To jest drugi próg podatkowy, pierwszy próg to ten, gdzie płacisz 12%, w drugim progu podatkowym płacisz 32%.
  • Odpowiedz
  • 28
byle ambitniejszy specjalista wpada w II próg,

@v-tec: tak to było 3 lata temu. Teraz to magazynier z uprawnieniami na wózki zaczyna do tego dobijać. Kilka lat i wszyscy będziemy w drugim progu xD
  • Odpowiedz
Dlaczego zamknąłbyś firmę, gdybyś miał wyższy próg podatkowy?

@xfin: pewnie pracuje na b2b na ryczałcie żeby omijać obecny 2 próg podatkowy więc jak podniosą 2 próg to będzie musiał zamknąć firmę i przejść na b2b xD
  • Odpowiedz
@trzynastka: a jak jeszcze powiedzmy masz 3 dzieci na utrzymaniu. Ok10 netto zarabiasz. 3k na mieszkanie. Zostanie z 7k. Wychodzi ok 60zl/dzien/osobe, a ty w drugi próg wpadasz….
  • Odpowiedz
Przecież to jest ukochany sposób wyzysku. Pamiętam jak zaczynałem pracę na etat w 2013 i po niedługim czasie zaczął mnie dojeżdżać próg który, został podniesiony dopiero w 2022 roku, ale pamiętajmy że przy okazji zlikwidowano możliwość odliczenia 7,75% składki zdrowotnej. Jedna i druga strona ma w tym interes żeby tego nie zmieniać jak najdłużej i dlatego większość specjalistów chcąc mieć średnie wynagrodzenie miesięczne na poziomie 20k netto zmuszona jest na B2B bo
  • Odpowiedz