Aktywne Wpisy
Supernowa +11
Statystycznie, m więcej się bedziecie uczyć, edukować, tym bardziej wasze poglądy będą skręcać w prawo (szybciej obyczajowo niż ekonomicznie)

KratosBogWojny +21
Gdyby nasi rodzice mieli po 5-6 dzieci jak nasi dziadkowie to dzisiaj byśmy mieli takie bezrobocie wśród milenilasów, że by was kukle swędziały i byście Januszowi chapali po same bile aby tylko pozwolił wam j---ć w jego fabryce smrodu.
W latach 90 i później było takie bezrobocie, że o ja p------e(alkoholizm gratis).
Milenilasi(w tym ja) wtedy tego tak nie odczuwali bo zajmowali się z------------m do przedszkola.
Do
W latach 90 i później było takie bezrobocie, że o ja p------e(alkoholizm gratis).
Milenilasi(w tym ja) wtedy tego tak nie odczuwali bo zajmowali się z------------m do przedszkola.
Do

Sprawdziłem, ile powinien wynosić pierwszy próg podatkowy, gdyby od 2009 roku był waloryzowany tak jak płaca minimalna.
Dlaczego od 2009 roku? Bo wtedy wprowadzono skalę podatkową najbardziej podobną do obecnej: pierwszy próg i potem 32% od nadwyżki.
TL;DR: Pierwszy próg podatkowy powinien dziś wynosić co najmniej 300 tys. zł, jeśli miałby zachować relację do płacy minimalnej z 2009 roku. Obecne 120 tys. zł pokazuje, jak mocno próg został realnie zaniżony.
W 2009 roku pierwszy próg podatkowy wynosił:
85 528 zł
Płaca minimalna w 2009 roku wynosiła:
1276 zł brutto
Czyli pierwszy próg podatkowy odpowiadał wtedy około:
85 528 zł / 1276 zł = 67 minimalnym pensjom
A teraz porównanie z 2026 rokiem.
Płaca minimalna w 2026 roku wynosi:
4806 zł brutto
Gdyby zachować tę samą relację co w 2009 roku, pierwszy próg podatkowy powinien wynosić:
67 × 4806 zł = około 322 000 zł
Źródła:
https://www.pit.pl/skala-podatkowa-pit/stawki-na-lata-20082009-skala-podatkowa-pit-923015
https://www.zus.pl/baza-wiedzy/skladki-wskazniki-odsetki/wskazniki/minimalne-wynagrodzenie-za-prace-od-2003-r
#ekonomia #podatki #zarobki
Komentarz usunięty przez moderatora
@trzynastka: Dlaczego tylko do minimalnej? A średniej? I wtedy powinno być coś pomiędzy.
@kwark64:
Można liczyć także do średniej krajowej. Wtedy wynik jest niższy niż przy płacy minimalnej, ale nadal dużo wyższy niż obecne
@kiciek: czytam piąty raz i nie rozumiem tego związku przyczynowo-skutkowego.
Dlaczego zamknąłbyś firmę, gdybyś miał wyższy próg podatkowy?
źródło: 1000141894
Pobierz@trzynastka: To jest drugi próg podatkowy, pierwszy próg to ten, gdzie płacisz 12%, w drugim progu podatkowym płacisz 32%.
@v-tec: tak to było 3 lata temu. Teraz to magazynier z uprawnieniami na wózki zaczyna do tego dobijać. Kilka lat i wszyscy będziemy w drugim progu xD
@xfin: pewnie pracuje na b2b na ryczałcie żeby omijać obecny 2 próg podatkowy więc jak podniosą 2 próg to będzie musiał zamknąć firmę i przejść na b2b xD