Wpis z mikrobloga

U mnie w pracy klimatyzacja jest tak zrobiona że gdy biura się chłodzą to ciepło leci na halę magazynową xd

Zamiast ciepłe powietrze lecieć przed budynek to leci na halę, to jest legalne wgl.?

#pracbaza #zalesie #pogoda #januszex
  • 120
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 160
Polskie przepisy BHP nie określają jednej, sztywnej maksymalnej temperatury w pracy dla dorosłych pracowników więc co tam, na hali może być i 50 stopni xd
  • Odpowiedz
@tusk: w tę stronę to jest akurat bardzo często dobre rozwiązanie. Odzysk ciepła z maszyn na produkcji do grzania pomieszczeń albo wody to bardzo dobre rozwiązanie. Często na produkcji jest nadmiar ciepła nawet zimą. Ale dogrzewanie produkcji w taki upał to się do Wronek nadaje.
  • Odpowiedz
@QueRev: chodzi o wymagania akustyczne dla okolicznych zabudowań. Jednostki centralne na zewnątrz wydawały by dużo hałasu, na który skarżą się mieszkańcy, więc chowa się je w środku. W niektórych budunkach montuje się je w garażu podziemnym np.
  • Odpowiedz
@fraciu: ja kiedyś pracowałem na dosyć lekkiej produkcji i zimą rano wystarczyło mieć bluzę a później, jak zaczynały urządzenia pracować to można było i to ściągnąć. Za to latem szło się ugotować pomimo wentylacji w każdym możliwym miejscu. Pewnie przy dużych mrozach może to wyglądać inaczej. Ale to tez zależy od konstrukcji hali, typu produkcji itp
  • Odpowiedz
@QueRev: W wielu miejscach tak jest. Szczególnie jak biura produkcji są na halach i nie chce nikomu się ciągnąć instalacji 20 metrów dalej, albo zakład był rozwijany i dobudowuje się tylko hala do hali i coś co było na zewnątrz nagle jest w środku (°°
  • Odpowiedz