Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi teraz tak, zupełnie na luzie:
Pierwszy kanał yt : https://www.youtube.com/@ViacheslavZarutskii
Drugi kanał yt: https://www.youtube.com/@wmatrioszce
Pierwszy kanał jest prowadzony przez Rosjanina, który przed napaścią na Ukrainę uciekł z rosyjskiego raju (dokładnie z Kazania) do Polski i ma azyl polityczny. Prowadzi kanał po polsku. Regularnie publikuje grubsze akcje z Rosji, w sensie, że jest źle. Są niskie emerytury, jest bieda (głownie na wsi) są latające drony, są braki, są sankcje, jest cenzura, jest propaganda. Natomiast pokazuje też, że w Polsce jest super i bardzo mu się tutaj podoba, a zwiedził sporo kraju.
Drugi kanał prowadzi Polak mieszkający w Moskwie, sympatyczny facet, który ma żonę Rosjankę. Tutaj narracja jest zupełnie inna. W Rosji jest spoko. Sklepy są pełne towaru, jest czysto ładnie, pięknie, tolerancyjnie, fajniusio i po koleżeńsku. Chłop robi nawet live'y zawsze jest fajna pogadanka.
Ciekawa sprawa. Tym bardziej, że moja żona znająca rosyjski zauważyła, że pan z drugiego kanału mówiąc po polsku (no bo przecież Polak) troszkę zaciąga i to nie jest typowy polski. Ja tego nie słyszę, ale istotnie pewne wstawki chłopa są dziwne. Nie używa słowa facet, albo chłop, zawsze mówi mężczyzna, tak jak to rzekomo mówi się po rosyjsku.
Mam świadomość, że yt = wyświetlenia = hajs. Pytanie tylko, jak bardzo ustawkowy jest kanał pierwszy a jak bardzo drugi. Ciekawa sprawa.
#rosja #ukraina #wojna #youtube
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RaciczkaEntertainment: jak ten w matrioszczce to chodzi po jakis bananowych osiedlach w moskwie to jak ma nie być tam ładnie czysto, niech jedzie 50 km za moskwe i nagra materiał,chociaż lepiej niech nie próbuje bo to pewnie będzie jego ostatni
  • Odpowiedz
Na obu kanałach jest prawda. Możesz sobie wybrać tę, ktora ci bardziej odpowiada :)
Nie spodziewaj się po Rosjanienie walczącym o azyl w Polsce, że powie o Rosji coś dobrego.
Nie spodziewaj się po chłopie co siedzi całe lata w Moskwie, że powie o Rosji coś złego.
  • Odpowiedz
@RaciczkaEntertainment: Ten drugi "wmatrioszce" nawet jakby chciał musi bardzo uważać co mówi, a to przez FSB które by go zaraz wzięło w obroty a podrzucić woreczek z proszkami i wrzucić do kolonii karnej na osiem lat to betka.
Typ jest zasadniczo dziwny, unika jak ognia polityki i robi taki potiomkinowski kontent, pokazując Rosję z perspektywy kilku moskiewskich osiedli albo selektywnych widoków z prowincji, bez biedy, smrodu, zacofania i zapaści infrastruktury.
  • Odpowiedz
@yosemitesam: Tak, tylko jeden(pyzaty Wiaczesław) może wyjść na ulicę i krzyknąć że polska władza jest do d...y, Rudy z matrioszki.... też może wyjsć na ulicę w Moskwie i krzyknąć że polska władza jest do d..y, jak w tym kawale o rusku i amerykaninie.
  • Odpowiedz
@zombine: ale jest cała masa ludzi, którzy chcą wierzyć, że Rosja to kraj wolności i dobrobytu. I to do nich jest skierowany ten kanał. To ich wybór, ich prawda. Będą wszystkim opowiadać, że rafineria w Moskwie cały czas pracuje, bo na kanale nie było, ze przestała :-) Prawda nikogo nie interesuje. Ludzi interesuje słuchanie tego co chcą usłyszeć
  • Odpowiedz