Wpis z mikrobloga

jak się przygotowywałem to czytałem że taki łańcuch to 5 minut roboty a ja go czyścił jakieś 10 i nadal jest brudny no ludzie kochani a gdzie tu jeszcze smarowanie przecież to pół dnia roboty dobre pół godziny
vieniasn - jak się przygotowywałem to czytałem że taki łańcuch to 5 minut roboty a ja...

źródło: 1000056546

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vieniasn: ściągasz łańcuch, wsadzasz do butelki z benzyną i wstrząsasz. ale też nie ma się co spuszczać i myć łańcuch co chwilę bo to i tak się zużyje i tak
  • Odpowiedz
@vieniasn: w nowym rowerze hałas? to ja w moim nic nie słyszę a łańcuch nie zmieniany od lat i nawet mi się go nie chce myć tylko oleju czasem dolewam
  • Odpowiedz
  • 2
@onepnch: no po 300km słyszałem łańcuch leciutko ale dostał smar i przestał
teraz ponad 250km i znowu się zrobiło lekko głośniej to smaruje
ja wszystko tak serwisuję
  • Odpowiedz
  • 1
@bArrek: ja się stosuję do zaleceń akurat żeby było cichutko i sprawnie no i komunię miałeś 30 lat temu wtedy rzeczy były trochę solidniejsze jednak
  • Odpowiedz
@vieniasn: dwie szczoteczki do zębów spięte gumką włosami do siebie, zmywacz do hamulców, kilka obrotów i załatwione.

@onepnch dobrze gada, nie ma sie co spuszczać jak 90% jutuba. ja myję tak jak napisałem, raz w roku wytrzęsę w benzynie i lata już tysiące kilometrów ten łańcuch, cisza kompletna.
  • Odpowiedz
@vieniasn: a jak go czyścisz? ja nasączam w miarę czystą szmatkę benzyną ekstrakcyjną, łapię dłonią łańcuch przez te szmatkę i kręcę pedałami, najpierw łapię przez szmatkę tak żeby ścisnąć łańcuch po bokach, a później łapię tak żeby ścisnąć bardziej od góry i z dołu

oleju używałem na początku jakiegoś suchego bo teoretycznie lepszy powinien być na takie suche jak pieprz szutry po których najwięcej jeżdżę ale on jakoś szybko tracił swoje
  • Odpowiedz
  • 1
@Teuvo: ja miałem tylko aceton dziś więc użyłem go bardzo mało i czyściłem szczoteczką plus szmatka w rękę i kręcenie do tyłu
smaruję dając kropelkę na każdą rolkę (chyba tak się to nazywa) i czekam kilka minut a potem kręcę pedałami przez wszystkie biegi (9 to szybko idzie) i wycieram nadmiar
smar mam jakiś polski produkt uniwersalny z rowerowego taki czerwony
  • Odpowiedz
@vieniasn: kup sobie zmywacz do łańcuchów ale takich stricte motocykli. Motul mc care clean.
Trochę pojeździj by nagrzać łańcuch, popsikaj motulem (nie za mocno nie musi kapac), poczekaj, wyszoruj wspomnianym patentem z dwoma szczoteczkami, potem przetrzyj szmatką bawełniana i już.
Może się wydać drogo, ale w ogólnym rozrachunku wyjdzie cię taniej, bo dużo tego nie zużywasz. W motocyklu czyszcilo łańcuch turbo ufajdany, potem zacząłem robić to w rowerach i nie
  • Odpowiedz