Aktywne Wpisy

LM317K +42
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Trampoliniusz-Pompka +189
Ostatnio mocno leci się po #psiarze, więc dorzucę własną obserwację, bo jest jeden aspekt posiadania psów, o którym prawie w ogóle się nie mówi.
Jakieś 3 lata temu zacząłem sobie amatorsko obserwować ptaki. Mam lornetkę, apkę do rozpoznawania głosów, jakiś kieszonkowy atlas i od czasu do czasu chodzę po różnych łąkach, lasach i podmiejskich chaszczach zobaczyć, co tam siedzi.
Po pewnym czasie zauważyłem bardzo charakterystyczną rzecz.
Jakieś 3 lata temu zacząłem sobie amatorsko obserwować ptaki. Mam lornetkę, apkę do rozpoznawania głosów, jakiś kieszonkowy atlas i od czasu do czasu chodzę po różnych łąkach, lasach i podmiejskich chaszczach zobaczyć, co tam siedzi.
Po pewnym czasie zauważyłem bardzo charakterystyczną rzecz.

#heheszki #pogoda
Czysta fizyka
źródło: maruda
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Nie ma znaczenia pojemność cieplna. Przykład z sauną nietrafiony, bo gdybyś nie był człowiekiem, tylko przedmiotem bez termoregulacji, to prędzej czy później rowniez w saunie osiągniesz 90 stopni i docelowo to bedzie mialo taki sam szkodliwy efekt. Jedynie ew. dochodzi kwestia wody jako rozpuszczalnika, nie sama temperatura szkodzi ale połączenie wysoka
W saunie jest sucho - dzięki temu pot może pracować w 100% wydajnie i odparowywać nasze ciepło
Gdyby w saunie z temperatura ~90% stopni byłaby normalna wilgotność, taka jak na dworze, to człowiek by zmarl w ciągu 10