Wpis z mikrobloga

Ciężko mieć świadomy elktorat, który patrzy na ręce i pilnuje żeby każda afera została do spodu wyjaśniona.

@tadeusz-rozwadowski: To dlaczego musiał to nagłośnić znienawidzony przez obóz radykalno-wariacki Stanowski, a platfusy robią fikoły żeby to sprowadzić do wojenki popisowej? xD Gdyby nie dziennikarz z zero.pl to nadal by wszystko śmigało, a świadomy elektorat nadal by liczył głosy xD
  • Odpowiedz
@tadeusz-rozwadowski: nieprawda, badania mówią co innego, wielkość twardego elektoratu jest bardzo podobna

Różnice są takie, że pis lepiej badał społeczeństwo i wiedział na co może sobie pozwalać (wyjątek to aborcja, tu Kaczyński odstrzelił sobie kolano), a PO sprawia wrażenie, że im wszystko jedno, bo ludzie nienawidzą pisu

No i druga sprawa, że PO teraz może sobie pozwolić na takie podejście, bo u nich to tylko kwestia czy ktoś pójdzie na
  • Odpowiedz
@solejukowski: za czasów PiS nie było tygodnia, a czasem nawet dnia bez podobnych afer. jestem tak stary, że pamiętam. ostatnie wybory prezydenckie również wydają się zadawać kłam tym twierdzeniom Więc jak to się mówi. Badania badaniami, a życie zyciem.
masz świadomość że kazda z tych partii chce samodzielnych rządów, a każdy dodatkowy koalicjant to poprostu dodatkowy problem i kula u nogi w ich świadomości oczywiscie. ja osobiście wolę gdy rząd
  • Odpowiedz
@solejukowski: jestem ciekaw jak to wpłynie na sondaże. Wcześniej była afera z mężem Witek oraz prywatny oddział dla żony Kurskiego podczas pandemii i nie wpłynęło to zbytnio na poprawcie PISu. Te dwie sprawy nie pojawiały się też w mediach pro Pisowskich. Obecna afera jest szerzej opisywana i komentowana, również w TVN, Onecie czy innych mediach uznawanych za pro KO.
@Blaskun
  • Odpowiedz
@Blaskun: wielokrotnie różne afery mniejsze lub większe związane z obecnym rządem były nagłaśniane czy to przez gazetę wyborczą czy to przez TVN. obecne TVP również gdy sprawa staje się medialna nie próbują ukryć że afery nie było.
kanał zero obecnie próbuje poprostu zrobić sobie zasięgi na tej aferze, i nie twierdzę że jest w tym coś zlego, od tego są media żeby nagłaśniać afery. tylko zawsze jakoś dziwnie cicho w
  • Odpowiedz
@tadeusz-rozwadowski: trzeba by było porównywać ilości afer i stosunek do społeczeństwa za pierwszej kadencji pisu, bo za drugiej to już im odbiło kompletnie od zbyt długiego rządzenia

Jak dla mnie to i tak detale, PiS i PO to takie same twory, wielkie molochy, które mają do wykarmienia tysiące wiernych ludzi, które muszą zdobywać będąc u władzy potężne pieniądze na życie w opozycji
  • Odpowiedz
nieprawda, badania mówią co innego, wielkość twardego elektoratu jest bardzo podobna

@solejukowski: źródło tych badań poproszę.

Jak PO przegrało wybory to przez długi czas szorowali po dnie, w pewnym momencie poparcie spadło im do 12 procent.

Pisowi chyba nigdy nie spadło poniżej 25%, a większość czasu oscylują w
  • Odpowiedz
Jak PO przegrało wybory to przez długi czas szorowali po dnie, w pewnym momencie poparcie spadło im do 12 procent.

@JuliuszSlowacki: no ale to pewnie jak Tusk odszedł, więc to zrozumiałe

Wyskakują badania z 2023, gdzie małą przewagę miał pis, ale w którymś podcascie politycznym niedawno słyszałem, że obecnie nawet przewagę ma po
  • Odpowiedz
pis lepiej badał społeczeństwo

@solejukowski: chyba empirycznie. Prawdziwa różnica polega na ilości partyjnego betonu i tego na ile mogą pozwolić sobie pisowcy. Obecnie PO jest pogrzebane przez aferę nie większą niż to co pis serwował Polakom raz w tygodniu. Salonik VIP nie brzmi gorzej niż Witek trzymająca miesiącami męża na sorze, a wałki na hajs pana lekarza to coś co robił co drugi pisowiec czy ziobrysta.
  • Odpowiedz
do spodu

@tadeusz-rozwadowski: Kolega widzę też leci przekazem partyjnym, to jest jak mantra powtarzane xD. Tak, tak, do spodu, szczególnie ten mecenas Dubois broniący Dawidka, partyjniak serynie KO broniący we wszystkim co się da, o tym świadczy xD
  • Odpowiedz