Wpis z mikrobloga

Skwar ponad 30 stopni przez parę dni a oni k---a trawę koszą - przecież to z niej wiór zostanie jak taka króciutka będzie - ten kto podjął decyzję o terminie to szczerze gratuluję xD. Jeszcze Panowie jadą od 6 rano bo pewnie koło 9 to już nie do życia będzie.
#krakow
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

https://ekoetos.pl/kosic-czy-nie-kosic-naukowcy-sprawdzili-co-pokazaly-badannia/

Badacze doszli do wniosku, że z pewnością nie warto kosić trawników częściej niż raz w miesiącu, a najlepiej jeszcze rzadziej. Jeśli już musimy to robić, warto kosić mozaikowo, czyli tylko wybrane fragmenty i pozostawiać miejsca niekoszone. W efekcie tego powstaje „mozaika” obszarów o różnej wysokości roślinności, sprzyjająca występowaniu organizmów o zróżnicowanych potrzebach środowiskowych. Zbyt częste koszenie powoduje, że odsłonięta gleba traci swoją strukturę i funkcjonalność oraz szybciej się nagrzewa. Z drugiej
makrofag74 - https://ekoetos.pl/kosic-czy-nie-kosic-naukowcy-sprawdzili-co-pokazaly-b...
  • Odpowiedz
@nairoht: na pewno pół roku wczesniej wiedzieli, ze upał akurat bedzie teraz i powinni ten termin wykluczyć z koszenia xD
Ta firma i pracownicy by sie ucieszyli jakby im zapłacić za koszenie a zeby nie musieli kosić, ale to wtedy bylaby afera, ze przekręty i biorą hajs za nic xD
I tak to sie żyje, co nie zrobisz to ludzie beda płakać bo źle.
  • Odpowiedz
@nairoht: ja też tego nie rozumiem - niektórzy to kosza trawę co tydzień i zamiast ładnego dywanu mają powysychane g---o. Niektórym to na serio lepiej by było gdyby rozwinęli sobie sztuczną murawę piłkarska
  • Odpowiedz
@makrofag74: @nairoht w miastach ostatnio moda na nie koszenie trawnika bo owady i inne cuda więc robimy łąki kwiatowe. Tylko ze żeby mieć łąkę kwiatowa to trzeba by zasądzić kwiaty i dodać jakieś inne rośliny na nią bo tam nieproszony gość to trawa.

Na koniec zostaje się z pokrzywami i wysokości 2 metrów plus zwezonej ścieżce rowerowej oraz co chyba najgorsze zasłonięte widoczności przy skrzyżowaniach bo NIE KOSIMY!

Jak
  • Odpowiedz
@makrofag74: badacze g---o się znają ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja koszę trawę codziennie, tzn nie ja tylko robot ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ponieważ trawa jest koszona codziennie to ścinane jest pewnie ze 2-3 mm. Nie trzeba tego zbierać a "urobek" użyźnia glebę. Nigdy wcześniej nie miałem takiego trawnika, wygląda jak murawa na mundialu. Zieleń tak intensywna, że na zdjęciach wygląda jak z
  • Odpowiedz
@konrado12: w te upały też codziennie jedziesz? ja sie wlasnie zastanawiam czy nie odpuscic i nie kosic co 2-3 dni (i jeszcze ustawić maksymalne 6cm bo w tej chwili na 4,5-5 jade). grunt to chyba podlać codziennie wieczorem i wyczyma
  • Odpowiedz
@Julek85: koszę codziennie ale ja mam dość wilgotną glebę, wszystko rośnie jak p------e, poza tym mam sporo cienia z dużych drzew. Trzeba to brać pod uwagę. Ja mam na 5 ustawione i jest idealnie.
  • Odpowiedz
@nairoht: Jak gadałem z tatą wczoraj przez telefon to też mi się chwalił, że kosił trawę w tym największym skwarze, chociaż dzisiaj to jest jeszcze gorzej XD Tyle wolnego na emeryturze, a on musiał akurat w te upały XD
  • Odpowiedz
@wombatDaiquiri: Zapraszam do Wrocławia. Starczy się przejść po parkach zobaczyć jak wyglądaja tereny zielone.

Łąka kwiatowa serio to nie jest wcale prosta rzecz do ogarnięcia działaniem - to teraz nie kosze i jakoś to będzie, a tak to wygląda po prostu obecnie
  • Odpowiedz