Wpis z mikrobloga

@ShadyTalezz: Pragnę zauważyć, że GUS zmieniał co najmniej dwa razy koszyk inflacyjny i kilka "detali" z samego wzoru, raz za PiS, raz za KO, żeby wykresik ładniej wyglądał.

Bardzo bym chciał móc zjeść na mieście za 140% ceny z 2017, o usługach i lekarzach nie wspominając ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Pragnę zauważyć, że GUS zmieniał co najmniej dwa razy koszyk inflacyjny

@NoMercyIncluded: koszyk inflacyjny "zmienia się" co roku. To nie jest żaden spisek xD. Już ci mogę zapowiedzieć, że w styczniu kolejna "zmiana"
  • Odpowiedz
@ukojenie: kiedy te przygłupy się w końcu nauczą, że jak pensje rosną to rośnie też konsumpcja i napędza się wzrost gospodarczy?
Jak ludzie będą żyć od pierwszego do pierwszego i trzymać pieniądze w skarpetach to nie będzie żadnego rozwoju tylko stagnacja i niczego nie będzie się opłacało otwierać ani produkować bo nikt nie kupi xD
  • Odpowiedz
koszyk inflacyjny "zmienia się" co roku. To nie jest żaden spisek xD. Już ci mogę zapowiedzieć, że w styczniu kolejna "zmiana"

Właśnie dlatego posługiwanie się tym wskaźnikiem nie ma sensu.
Przykładowo: w koszyku inflacyjnym dotychczasowo dominowała wołowina 50 zł/kg. Kurczak był tani 20 zł/kg więc mało kto go kupował bo społeczeństwo bogate (hipotetyczne założenie).
Ceny obu produktów przez wzrost kosztów produkcji wzrosły o 100%. Kurczak 40 zł/kg, wołowina 100 zł/kg.
Cena wołowiny przestała być akceptowalna,
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: Chyba zartujesz biorac wykresy z d--y. Policz se skumulowana inflacje.

Albo prosciej - www.policzmi.pl Masz tam kalkulator inflacji. Wpisujesz ile zarabiales X lat temu a to Ci liczy ile bys musial zarabiac zeby teraz sobie kupic tyle samo co wtedy.

Upraszcajac: Mi wyszlo ze jestem na 0 (czyli ani mniej ani wiecej). Tylko ze 9 lat temu to ja zarabialem X a teraz >1,5X
  • Odpowiedz
Pragnę zauważyć, że GUS zmieniał co najmniej dwa razy koszyk inflacyjny i kilka "detali" z samego wzoru, raz za PiS, raz za KO, żeby wykresik ładniej wyglądał.

@NoMercyIncluded:

a co? Ma byc staly? Jak 20 lat temu kupowales magnetofony, to dalej maja byc w koszyku? A jak 20 lat temu nie bylo samochodow elektrycznych, to dalej ma ich nie byc, aby tylko koszyk byl staly?

Koszyk sie zmienia, bo co
  • Odpowiedz
@ukojenie: Pułapka średniego wzrostu. Przespaliśmy czas na rozwój. Bo każdy rządził z myślą, żeby się nachapać, doc tego doszly wojny plemienne. A co będzie później to będzie się martwił ten kto znów będzie rządził.
  • Odpowiedz