Wpis z mikrobloga

Masz szczęście okniarz, bo już miałem odinstalować windowsa i wgrać ten nowy system co sobie go stworzyłem w claude.ai w 5min
#gielda
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bar125: https://pl.investing.com/news/stock-market-news/jefferies-4-spolki-software-dobrze-wypadaja-w-ankiecie-dyrektorow-it-1466447
Spółki z sektora IT są dziś niekiedy 60-85% od szczytów, a od 5 lat cały czas uzyskują większe przychody i zyski, skupują akcje. To tak apropos tego, że AI zabierze programistom pracę i samo zrobi wdrożenia agentic AI.
Z analiz wynika, że dopiero 5-20% dużych firm ma jakieś rozwiązania automation AI.
60-70% firm jest w trakcie oceny co i jak zautomatyzować.
Tym czasem prawie 80% osób w firmach
  • Odpowiedz
@Okaz_prawilnosci: Softłerhałsy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Omijałbym firmy, które klasycznie wypożyczają programistów.
Szedłbym w tych co mają dużych klientów z bankowości, ubezpieczeń, zdrowia, technologii, itp.
Wdrażają już AI i czerpią z tej gałęzi hajs (raportowali to wyraźnie w wynikach), a nie dopiero zaczynają wdrażać AI.
Dodatkowo raczej średniej wielkości firmy (duzi mogą być mniej elastyczni) bez długów, z zapowiedziami wzrostów przychodów i zysków. No i kurła globalne.
W USA jest ich kilka -
  • Odpowiedz
Dobre jest to, że kryzys jakikolwiek, może być trigerem do wdrażania AI by ciąć etaty. Czyli -> ludzie kosztują nas dużo, albo robimy rewolucję, albo idziemy w piach.

@ocokamann: Jak wjedzie kryzys to skończy się helicopter money dla anthropiców openejajów itp. A wtedy ceny pójda w górę i koszty AI i człowieka mogą się nie przeciąć
  • Odpowiedz
@Leniek: Kupujesz stacjonarny komp/serwer i zapinasz opensourcowy model AI lokalnie. To analizujemy u siebie. Póki antropic lub inny model się opłaca, to działasz. Jak nie to stawiasz swoją maszynkę. Teraz drogo, dlatego czekamy.
Aaa, no i zaczyna przybywać ofert pracy dla programistów. Chyba z 35% więcej dla seniorów i z 14% więcej dla juniorów w 2026r.
Na moje oko seniorzy będą wdrażać, a juniorzy później optymalizować już działające systemy AI.
  • Odpowiedz
Kupujesz stacjonarny komp/serwer i zapinasz opensourcowy model AI lokalnie.

@ocokamann: przerabiałem, nadaje się do napisania prostego kalkulatora a nie SaaS, do claude sie nie umywa, serwer też swoje kosztuje, a w dobie kryzysu nikt nie bedzie topił pieniedzy z terminem realizacji na za 2 lata, pomijając juz nawet to że pipeline też będzie stał przystosowany pod konkretne rozwiązanie.

O ile AI zostanie już z nami na stałe, to raczej nie
  • Odpowiedz
@Leniek: Dlatego ważny jest ROI. Osobiście nie wierzę, żeby to sie nie spinało. Dodatkowo sektor IT może zmienić model rozliczenia, a nie jechać jak dziś na klasycznych godzinach. Niezależnie od tego, czy firmy będą korzystać z płatnych modeli AI, czy z własnych modeli open source na lokalnych serwerach, potrzebni będą integratorzy. Ktoś musi zaprojektować architekturę, wdrożyć AI, połączyć ich z systemami firmy i później je rozwijać.
Być może nie będzie
  • Odpowiedz