Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do tego wpisu, uroczyście oświadczam, że skończyłem swój pierwszy model!

Osada Olenderska ze Skansenu Osadnictwa Nadwiślańskiego w Wiączemnie Polskim. Wg. wydawcy trudność 2/5, zrobiłem wersje trudniejszą, z otwartą wiatą. Największe osiągnięcie w tym roku... xD

Oszukaliście mnie, pisząc że to frustrujące zajęcie, okazało się całkiem rozluźniające~!

Kilka obserwacji:
* Klejenie jest najtrudniejsze, butapren szybko wysycha, a polimerówki się ciągną...
* Malowanie krawędzi wymaga trochę wyobraźni, nie do końca ogarniałem, które będą widoczna po sklejeniu.
* Najlepsze do malowania okazały się markery olejne, pastele się kruszyły :/ Muszę spróbować farb plakatowych.
* Bigowanie linii zgięcia, dobrze robić czymś nieco grubszym, żeby mieć pewien zapas w tym, co ma pozostać widoczne.

Następnym razem chciałbym spróbować jakiegoś prostego czołgu lub samolotu, rekomendacje mile widziane ;>

Wołam @Smok_Baltazar, pytałeś o aktualizacje :D

#modelarstwo
Thanh_Nguyen - W nawiązaniu do tego wpisu, uroczyście oświadczam, że skończyłem swój ...

źródło: skansen

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Thanh_Nguyen z klejów polecam obczaić BCG - co prawda nie nadaje się do dużych powierzchni ale ma magiczne właściwości. Jak chcesz dobry model czołgu lub samolotu to coś od Mistewicza (wydawnictwo Kartonowa Kolekcja lub niektóre Małe Modelarze). A do bigowania kup sobie świecąca podkładkę z action. Jeżeli zdecydujesz się na czołg to nie popełniaj mojego błędu i nie bierz pojazdu z małymi kółkami jak np t-28 tylko poszukaj takiego do którego
  • Odpowiedz