Wpis z mikrobloga

AMD wznawia sprzedaż 5800X3D.
Jako, że przesiadka z AM4 na AM5 jest ostatnio bardzo kosztowna, przez ceny RAMu, AMD wznowiło sprzedaż legendarnego procesora z pamięcią 3D V-cache na AM4.

Oprócz tego AMD udostępnia FSR 4 dla RDNA 3. I jak tu nie kochać AMD? Dla Intela to nie do pomyślenia żeby wznawiać produkcję albo dla Nvidii żeby za darmo dać coś na starszą generację

#amd #komputery #cpu
KonwersatorZabytkow - AMD wznawia sprzedaż 5800X3D. 
Jako, że przesiadka z AM4 na AM5...

źródło: image

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 12
@KonwersatorZabytkow nom i sprzedaje go w cenie dwukrotnie wyższej niż procesory z AM5 o podobnej wydajności.

Samo AMD dołożyło cegiełkę do banki AI i wzrostu cen pamięci, a teraz sprzedają CPU, któremu leci już piąty rok za niemalże msrp z dnia premiery, a ludzie tacy jak Ty klaszczą pośladami, że olaboga jakie to AMD prokonsumenckie()

Good goy( ͡°( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@KonwersatorZabytkow: Wiem po ile latały bo sam polowałem jakiś czas, niestety nie zdążyłem kupić zanim się skończyły, w chinach dało się też za 1200 używkę kupić, ale ryzykownie bo jednego mi zatrzymali na celnym.
  • Odpowiedz
  • 0
@KonwersatorZabytkow 7600 + jakieś najtańsze b650 w które nie bałbym się zainwestować to 1050zl.
5800x3d(którego już nie można kupić xD) + najtańsze sensowne b550 to 1950. Liczyłem według ceny z Twojego screena, a dobrze wiemy, że w trakcie ceny podnosili i ostatnie sztuki zostały wyprzedane za 1700+
Mamy różnice na poziomie 900zł, tymczasem różnica między 32gb ddr4, a 32gb ddr5 to 700zł xDDD
Także zajebista cena jak za drugie życie dla
  • Odpowiedz
5800x3d(którego już nie można kupić xD) + najtańsze sensowne b550 to 1950

@Ralphs: ale tu nie chodzi o to, żeby w 2026 budować platformę na AM4 tylko, że jak ktoś ma słabszy, starszy procesor na AM4 to może kupić nowe GPU, 5800X3D i mieć zajebisty zestaw bez wymiany RAM i MOBO. To jest właśnie to o co chodzi w #pcmasterrace czyli upgrade tanim kosztem.

którego już nie można
  • Odpowiedz
  • 0
@KonwersatorZabytkow to nie jest upgrade tanim kosztem, to jest przepłacanie za pięcioletniego procka z uwagi na p------e realia na rynku pamięci.

AMD wznawiając produkcję tego CPU nie jest altruistą, tylko niskim kosztem odcina kupony sprzedając starą technologie, podobnie jak nvidia, która wznowiła 3060.

Ręce mi opadają jak widzę takie jednostki, serio k---a xD
  • Odpowiedz
@Ralphs: Święta trójca sekt konsumenckich na rynku PC: AMD, Valve i Linuks. Święte bożki którym masz robić na kolanach z połykiem i nigdy przenigdy ich nie krytykować. A potem ci sami sekciarze będą się śmiać z tego jak Nintedrony łykają Mario Kart za 80 dolców czy inne ceregiele wielkiego N. xD
  • Odpowiedz
@Ralphs: Trochę się p---------ś i rację masz poniekąd, ale jak ktoś ma w miarę mocnego kompa na am4, ale np. 5 3600x (którego miałem i sprzedałem za 250zł z chłodzeniem) ale 64gb ram (dd4, ale dużo) i grafikę też jeszcze spoko choć leciwą rysiek 6900xt red devil to bez sensu pchać się w AM5 jak to jeszcze sobie pośmiga.
  • Odpowiedz
  • 1
@beer_man to weź może raz jeszcze przeczytaj. Z resztą czy do fanbojstwa wymagane jest wytykanie palcami, że konkurencja jest gorsza?xd

• Odpowiedz
fanbojstwo trzeba tępić, a OP zachowuje się jak rasowy fanboj¯(ツ)

@Ralphs: to nie jest fanboystwo tylko pochwalanie dobrej decyzji a jak nie rozumiesz co się na obecnym rynku dzieje, skąd takie ceny i dlaczego jest zapotrzebowanie na X3D na AM4 to się zwyczajnie nie wypowiadaj bo się po prostu nie znasz.

"Ratunek przed drogim DDR5: Żyjemy w realiach dość zwariowanych cen pamięci RAM i dysków SSD. Dla kogoś,
  • Odpowiedz