Wpis z mikrobloga

np włosi mają takie drewniane okiennice które zaciemniają i chronią przed słońcem mieszkanie i skutecznie zatrzymują to gorąco z promieni słonecznych na zewnątrz bo drewno bardzo dobrze izoluje termicznie ale polacy jeszcze nie wyewoluowali do poziomu tak zaawansowanej technologii
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Teuvo: My mamy zasłony zaciemniające które działają równie dobrze. Problemem u większości jest to że czy to okiennice czy zasłony, to zasłaniają światło.
  • Odpowiedz
  • 93
@Hmrogrz: nie mam pojęcia jak to wydedukowales że zasłony działają rownie dobrze skoro zasłony są w środku a okiennice na zewnątrz
  • Odpowiedz
  • 164
@Teuvo: moi starzy sobie pomontowali rolety zewnętrzne i robią robotę na upałach tylko w środku się czujesz jak w bunkrze
  • Odpowiedz
@Teuvo: W taki sposób że takie miałem i w upały rano przed wyjściem je zasłaniałem, a po powrocie do domu było chłodno. I to było na ostatnim piętrze bloku, gdzie bez tych zasłon to nie dało się w domu wysiedzieć.
  • Odpowiedz
  • 4
@Hmrogrz: i okno gorące że ręka dotknąć się nie da a pomiędzy oknem i zasłoną piekarnik

już lepiej działają rolety z warstwa odbijajaca ale i tak szału nie ma
  • Odpowiedz
@Teuvo: no ale to nic nie zmienia, wciąż było mi chłodno i przyjemnie i mogłem komfortowo spędzać czas w mieszkaniu. To że w jakimś zaułku mojego mieszkania do którego nie chodze, jest nie do wytrzymania nie robi mi żadnej różnicy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hmrogrz: przecież to nagrzane do ogromnej temperatury okno oddaje ciepło do środka

miałem na oknach od zachodu zaciemniające rolety z warstwą odbijajacą i do tego zaciemniające zasłony i faktycznie trochę to pomagało ale ile? ze 30 stopni było zamiast 33 może, coś takiego, to nie ma w ogóle porównania do zasłonięcia okna od zewnątrz żeby się nie nagrzewało i nie działało jak włączony na max kaloryfer przy 30 stopniach na
  • Odpowiedz
@Teuvo: no u mnie ta zasłona nie przepuszczała do środka tego powietrza które było pomiędzy zasłoną, a oknem, a sama zasłona się nie nagrzewała tak mocno od strony salonu. Może miałem jakieś zasłony premium, ale to serio bardzo dużo dawało u mnie.
  • Odpowiedz
  • 6
@silnikAtrakcyjny: no, może być i 24 na zewnątrz ale jak słońce wali bezpośrednio w okno w bloku to w mieszkaniu będzie 30+ szczególnie w nowoczesnym gownianym budownictwie gdzie wszystkie okna są na jedną stronę

no ale polaczek nie zrozumie, woli się gotować caly lipiec i sierpień i połowę września i połowę czerwca, a i w maju zdarzają się upały, ba, nawet w kwietniu się zdarzają

klimatyzacji też nie założy bo
  • Odpowiedz
@Teuvo: mam materiałowe rolety w jasnym kolorze, montowane od środka, przy szybie. Okna od południa i zachodu, nowe budownictwo. Aktualnie słońce wali bezpośrednio w okno i mam 25 stopni w pokoju. Na zewnątrz 32. Zastanawiałem się nad montażem klimatyzacji, ale jeśli mam jej używać kilka do kilkunastu dni w roku, to nieuzasadnione ekonomicznie. Zazwyczaj wystarczy dobrze przewietrzyć mieszkanie nocą i jest git.
  • Odpowiedz
@Teuvo: ze mnie się śmiali jak robiłem inaczej, niż inni mają. Mam niskie okapy dachu - wystają metr od okien. Nie mam poddasza, mam strych. Dzięki temu odizolowany dom stoi w cieniu własnego dachu. Słońce od strony południa niemalże nie dostaje się na wprost do pokojów, że tych rolet co nie puszczają światła używam tylko w nocy do spania
  • Odpowiedz