Wpis z mikrobloga

Na wstępie - tak, nie znam się w ogóle. Niemniej z nudów chciałem sobie coś posłuchać, cokolwiek. Zaopatrzyłem się zatem w najbardziej budżetowy i amatorski towar, czyli SDR dwójka, antenka teleskopowa 48cm i do tego około 3m byle jakiego drutu miedzianego. Mocuję to wszystko na ramie okna dachowego, antenka lekko przechylona, drut leży na dachu spadzistym (spad lekki). Do tego 3m kabla usb i to leci do kompa. Całość mnie kosztowała z 5-6 dych, bo drut znalazłem w piwnicy, a reszta od chińczyka. Nie spodziewałem się niczego poza radiem, ale! Komunikaty z wieży lotniska (oddalone 30km) wyłapałem, czujniki pogodowe też, a i jakieś PMRy tam wpadły. Oczywiście szumy tragiczne, no ale zawsze jakiś tam fun był. Obawiam się, że zaczynam się wkręcać i trzeba będzie zbudować jakiegoś dipola i zainstalować na dachy na stałe, polecacie na to jakiś poradniczek?
#krotkofalarstwo
RaciczkaEntertainment - Na wstępie - tak, nie znam się w ogóle. Niemniej z nudów chci...

źródło: 1000007004

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RaciczkaEntertainment: No bez trollowania. Bo ile można słuchać służb czy dzieciaków na PMR? Frajdę daje wołanie DX'ów i jak ktoś z drugiej półkuli odpowiada na to wywołanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@RaciczkaEntertainment: Więc jak chcesz sobie posłuchać lepiej zakresu VHF/UHF zamocuj na obejmy kominowe kawałek masztu i na nim zainstaluj np Diamond X510 lub dowolny tańszy klon np Radiora, może też być coś mniejszego np x300 czy tam x200 i tak będzie znacznie lepsze od tego co masz. Do tego jakiś porządny przewód - jak będzie krótki np nie więcej jak te 10m to możesz dać coś cienkiego np H155. Jak
  • Odpowiedz
  • 1
@RaciczkaEntertainment: też zaczynałem od sdr więc może opowiem co u mnie się sprawdzało. BDKD masz już za sobą i ta antena sprawdza się na kf. Na UKF czyli właśnie 100-200mhz i UKF 400-600mhz bardzo fajnie składa się składany dipol często dołączany w zestawie do RTL SDR. Dzieje się tak dlatego że możesz dostosować długość ramion a ta obliczasz kalkulatorem długości dipola których pełno w sieci tak by antena stroiła mniej
  • Odpowiedz
Jeśli planujesz słuchać pogodynek a nie żywej gadki odpuść sobie to hobby. Na KF można bardzo wiele się nauczyć, 2m i 70cm to przemienniki i linki po świecie - które osobiście bardziej lubię, jednak to tylko moje zdanie. KF słuchanie w szumach, 2m i 70cm po internecie 59++ ale tu internet odgrywa główną rolę.
  • Odpowiedz
1. Na "któtkie" polecam:
a) "longwire" z balunem 1:9, który nawinaiesz na odpowiedznim rdzeniu lub kupisz gotowaca https://www.electronics-notes.com/articles/antennas-propagation/end-fed-wire-antenna/end-fed-long-wire-antenna-basics.php
b) FD3 lub FD4 (windom) https://www.iw5edi.com/ham-radio/2221/double-windom-antenna z balunem który nawija sie bez rdzenia, ale na rurce kanalizacyjnej.

balun jest konieczny, wygada jak najtrudniejszy element, ale tak naprawdę to łatwe.

2.
  • Odpowiedz