Wpis z mikrobloga

@maikeleleq: I co, obliczyles ze Ci sie oplaci ta fotowoltaika? Bo hajp chyba upadl? Sasiad zrobil fotowoltaike pare lat temu, ale mowi ze to byl mega blad, bo zanim ona sie zwroci to bedzie trzeba wymienic te panele i koniec koncow nigdy na + nie wyjdzie, wiec nie bedzie do tego wracal
  • Odpowiedz
@Coopshtyl: to niech magazyn dołoży jak ma same panele na nowych zasadach i nie konsumuje energii w dzień.

Niestety bez magazynu, jak nie masz dużej autokonsumpcji w próbach produkcji energii to się mało opłaca
  • Odpowiedz
  • 12
@Coopshtyl: Ja mam 13kw na dachu, 30 kwh baterii dom wszystko na prąd włącznie z grzaniem i klimatyzacją. moja podstawowa instalacja 10kwp/20kwh (rozbudowywałem w tym roku) szacunkowo zwróci się w 5 lat (rozbudowa dodatkowe 2 lata). Od połowy lutego do początku grudnia mam darmowy prąd* (oczywiście + opłaty stałe). Jak sjińczę budować ddomek dla teściowej to mi jeszcze autokonsumpcja wzrośnie :)
  • Odpowiedz
@maikeleleq: Na moim dachu PV wisi już 11 lat, oczywiście stare zasady więc w magazyn energii jeszcze lata się nie będę bawił.Za wczasu montuj klimę do chłodzenia.
  • Odpowiedz
@Zakrentas: nie bzdury, tylko ktoś niżej napisał, ze to właśnie zależy od konsumpcji prądu, jak ktoś zamontował fotowoltaike i ma rachunki na poziomie 150-200 zł za prąd, to się nie opłaca.
Ostatnio sąsiad sobie zamontował i ekipa która mu montowała przyszła do mnie zapytać czy chce, jak pogadałem z gościem o moich rachunkach, to sam powiedział ze mi się to nie kalkuluje xD
  • Odpowiedz
@Fiodooor: Nie oplaca sie zeby te majstry montowaly. Jedyny koszt ktory slabo sie skaluje to falownik - mniejszej mocy nie jest duzo tanszy a poza tym peak mocy i tak musi obsłużyć. No, jeszcze zabezpieczenia maja podobny koszt. Jak patrzę ile kosztowała mnie moja instalacja a ile płacą ludzie za "na gotowo" to można się tylko za głowę złapać. Zwłaszcza przy aktualnych cenach sprzętu. Żeby nie było, robiłem na deye
  • Odpowiedz
@spac_jesc_pracowac: 5.85kw na dachu, 16kw bank energii
@zibizz1 W sumie myślałem że większy będzie a tu legancki na kółkach mobilny
@Coopshtyl U mnie będzie zwrot w ciągu 4-5 lat, co drugi miesiąc rachunek oscyluje wokół 1000ziko, wszystko mam na prąd i bank energii aktualnie to must have
@szarin Klima już wisi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@krzysiek-wr Zwykła, mam podłogówkę w całej chacie
  • Odpowiedz
Niestety bez magazynu, jak nie masz dużej autokonsumpcji w próbach produkcji energii to się mało opłaca

@mhmhmhmhm: A jak z zimą jak prawie nie produkują panele energii przez kilka miesięcy?
  • Odpowiedz