Wpis z mikrobloga

Dacia Jogger 1.8 vs Bigster 1.8 vs co?

Obecnie mam partner II tepee, wożę nim trójkę dzieci i żonę ale chciałbym już go wymienić. Rdzewieje i ogólnie jest już wyeksploatowany.

Podoba mi się Jogger wizualnie, Bigster też, jeszcze nie byłem w salonie, muszę się umówić ale pytanie jest do użytkowników tych aut:

1. Jak działa ta hybryda? Spalinowy włącza się ciągle bez powodu?

2. Naprawdę jest tak głośno pwyżej 100km/h?

3. Bagażnik jogger vs bigster - co większe i bardziej użytkowe? Tutaj trochę zgadywania, musiałbym ustawić peugeota joggera i bigstera obok siebie aby porównać. W partnerze wkurzające jest, że bagażnik jest krótki (płytki) reszta ok.

Bralem jeszcze pod uwagę riftera/verso city/combo/berlingo nowe ale benzyna kiepska jest u nich a diesla nie wezmę. Choć sama buda byłaby ok.

Proszę o wpisywanie swoich doświadczeń z tymi autami. Czy w w cenie do 125k jest w ogóle jakiś inny wybór?

Biorę na jdg bez możliwości odliczenia vatu

#dacia #peugeot #auta #samochody #motoryzacja #rodzina #dzieci #foteliki #suv #mpv #minivan
wykidajka - Dacia Jogger 1.8 vs Bigster 1.8 vs co?

Obecnie mam partner II tepee, woż...

źródło: dacia-jogger-2026-3

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wykidajka: mi wystarczy obejrzenie kilku analiz oleju bigstera z 1.8 od nowości.
olej trzeba zmieniać co 4 tysiące km max i jest to pudrowanie trupa. wtrysk bezpośredni idioci zastosowali.

kompletnie nie nadaje się taki silnik do jazdy na niedogrzanym. to gorsze niż jeździć dieslem z dpfem na odcinku 2km. w zasadzie na to samo wychodzi.
  • Odpowiedz
@wykidajka: te dacie siedzą na płycie podłogowej auta klasy B, są wąskie. Jak masz trójkę dzieci to na tylnej kanapie zrobi się nieprzyjemnie ciasno, zwłaszcza jeśli któreś ciągle jeździ w foteliku. Ewentualnym ratunkiem byłby trzeci rząd foteli w joggerze, bo w bigsterze takiej opcji nie ma. Ta tapicerka którą stosują w bigsterze to też istny dramat - poza łatwością w utrzymaniu czystości ma same wady.

W autach budżetowych zawsze będzie
  • Odpowiedz
@wykidajka: stałem przed podobnym dylematem 2 tygodnie temu. 2 dzieci i żona plus 3 w planach. Do 180 tys zł nie ma innego nowego sensownego samochodu niż bigster. Potem jest renault espace za 180k a następnie wszystkie największe suvy tj sorento, kodiaq, rexton, Santa fe, ale one kosztują już 220 i więcej.
Jogger jest mniejszy w środku i ma gorsze fotele oraz jest słabiej wygłuszony (w końcu to jest sandero
  • Odpowiedz
  • 0
@Torgerd: dzięki za ten wpis. Wszystko na korzyść bigstera, pozostaje tylko porównać bagażniki.

W wakacje jeździmy na kempingi i obawiam się, że mojego partnera pod względem pakownosci bigster nie pobije ale do weryfikacji
  • Odpowiedz
@Torgerd @MercedesBenizPolska @r5678 @login_nick
Panowie a co myślicie o Volkswagen Touran III - 1.4 TSI, 2.0 TDI lub Volkswagen Sharan II - 2.0 TDI, lata 2017-2018r. ? (silniki spełniają Euro 6)
Rodzina 2+3 (trzecie w drodze) , za sharana trzeba dać 60k przebieg 170 000km , za Tourana 50k, mają 3 isofix, drzwi przesuwne w sharan są spoko, ogólnie drogie to wszystko, i ma 8, 9 lat (
  • Odpowiedz
@ouster: jak robisz krótkie odcinki to diesel od większości producentów odpada bo jest dpf. renault chyba tylko stosuje 5 wtrysk gdzie podaje paliwo bezpośrednio do dpf-a pomijając silnik więc go nie psuje. no i 2.0 tdi ma mokry pasek pompy oleju. więc jak ktoś nie przestrzega interwałów to szybko może zrobić się problem. co 80k bezpiecznie było by go zmieniać. trzeba rozdłubać rozrząd, jak kupisz auto to zmienisz go z
  • Odpowiedz
@ouster: ja tych aut nie znam, chociaż generalnie z grupą vag mam same dobre doświadczenia, a nadwozie minivan będzie najlepsza możliwą opcją w układzie 2+3. Trzy osobne fotele z tyłu robią robotę.

W takim układzie rodziny na pewno nie poszedłbym w zwykłe 5-osobowe auto z kanapą z tyłu
  • Odpowiedz
Natomiast teraz mam już dwa "poddupniki "i tylko jeden fotelik

@wykidajka: nie zmieścisz tego pakietu na tylnej kanapie w żadnej dacii. Miej tego świadomość, że albo któreś dziecko pojedzie bez podstawki, albo trzeba będzie je przenieść do przodu kosztem żony z tyłu. I żona w tej ciasnocie zadowolona nie będzie.
  • Odpowiedz
@Ddedden: tak samo wyposażona octavia to 165, passat od 180. Tutaj jak weźmiesz finansowanie renault(które możesz spłacić następnego dnia prawie całe) to wychodzi 124 razem z pakietem serwisowym i przedłużoną gwarancją
  • Odpowiedz
  • 0
@Ddedden: tak, zapewne bezpieczniejsze będą niż mój partner ii, poza tym podobno te gwiazdki dają że względu na sympatię, a nie realne właściwości, tak słyszałem, że są dziwne szczegółowe wymagania aby dostać gwiazdkę, gdzie powiedzmy 90% wymagań jest spełnione, ale to tylko gdzieś wyczytałem, może ktoś wie więcej
  • Odpowiedz